Senatorii din Comisia pentru Drepturile Omului au respins proiectul de lege care prevede introducerea confiscarii extinse a averilor. In prezent, proiectul de act normativ se afla pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Senatului.
Saptamana trecuta, Comisia pentru Drepturile Omului a avizat negativ
proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Codului Penal care urmareste sa transpuna in legislatia nationala articolul 3 din Decizia – cadru 2005/212/JAI a Consiliului UE din 24 februarie 2005 privind confiscarea produselor, a instrumentelor si a bunurilor avand legatura cu infractiunea, initiat in luna iulie de Ministerul Justitiei.
Potrivit MJ, scopul directivei este de a "
garanta ca toate statele membre dispun de norme eficiente in materie de confiscare a produselor avand legatura cu infractiunea, inter alia, in ceea ce priveste sarcina probei privind sursa bunurilor detinute de o persoana condamnata pentru o infractiune avand legatura cu criminalitatea organizata."
Potrivit primului-ministru Emil Boc,
Romania este singura tara din UE care nu are aceasta posibilitate a confiscarii extinse, adica a confiscarii acelor averi ilicite, averi care nu au justificare legala.
Conform MJ,
instrumentul confiscarii extinse opereaza exclusiv in proceduri penale, vizeaza o lista de infractiuni deosebit de grave si se aplica exclusiv unei persoane deja condamnate, asadar acest instrument nu este incompatibil cu prezumtia caracterului licit al averii, cuprinsa la art. 44 pct. 8 din Constitutia Romaniei, republicata.
Proiectul de Lege pentru modificarea Codului Penal prevede introducerea articolului 112
1, dupa articolul 112, care enumera bunurile ce pot fi supuse unei confiscari speciale.
Astfel, potrivit articolului nou introdus, instanta poate dispune si confiscarea altor bunuri decat cele mentionate la art. 112, in cazul in care o persoana este condamnata pentru comiterea unei infractiuni pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 5 ani si care este susceptibila sa ii procure un folos material, daca sunt indeplinite mai multe conditii:
• valoarea bunurilor dobandite de persoana condamnata, intr-o perioada de cinci ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii pana la data punerii in miscare a actiunii penale, depaseste in mod vadit veniturile obtinute de aceasta in mod licit;
• instanta are convingerea ca bunurile respective provin din activitati de natura celor care au atras condamnarea.
Proiectul de lege privind confiscarea averilor ilicite va fi dezbatut, miercuri, de Comisia juridica a Senatului.
Proiectul de lege este prezentat in fisier atasat.
Comentarii articol (5)