Costurile cu forta de munca raportate la costurile totale ale companiilor din Romania au crescut cu 10%, potrivit studiului PwC Saratoga Romania 2011. Totodata, companiile au inceput recrutarile externe si au majorat numarul orelor de training alocate.
Conform studiului PwC Saratoga Romania 2011, rentabilitatea capitalului uman a scazut in Romania, de la 1,53 la 1,34, situandu-se aproape de media din Europa Centrala si de Est (1,36). Insa, s-a mentinut un avantaj semnificativ in comparatie cu Europa de Vest (1,17).
Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica in cadrul PwC Romania, apreciaza ca, in actualul context economic, cele mai multe companii din Romania s-au confruntat cu o
deteriorare a rezultatelor financiare, aceastora adaugandu-se si o usoara majorare a costurilor cu forta de munca, pe masura ce
multe dintre companii au abandonat practicile de munca neplatita sau de angajare cu norma redusa, care au fost utilizate pe scara larga in perioada de apogeu a crizei.
„Prin urmare, rentabilitatea medie a capitalului uman in Romania a scazut in mod semnificativ in 2010. Acesta este
un semn de ingrijorare cu privire la competitivitatea Romaniei, iar companiile locale ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea rezultatelor financiare si a productivitatii muncii, pentru a mentine atractivitatea Romaniei ca destinatie de investitii in Europa Centrala si de Est”, a declarat Peter de Ruiter.
De asemenea, Peter de Ruiter precizeaza ca, dupa inghetarea ratei de recrutari externe in 2009, c
ompaniile din Romania au inceput din nou sa recruteze personal din afara organizatiei pentru toate pozitiile, rata de recrutare externa dublandu-se in 2010 fata de 2009 (14,1% si respectiv 6,7%).
“Aceasta este inca o dovada ca firmele autohtone au depasit mentalitatea de supravietuire din perioada crizei din 2009 si au inceput sa-si refaca efectivele. Cu toate acestea, in conditiile in care perioada tulbure din punct de vedere economic se pare ca se va prelungi, este important pentru companiile locale sa ramane suple si agile si sa pastreze un control ferm asupra costurilor”, a adaugat Peter de Ruiter.
In acelasi timp, companiile aproape
au dublat numarul de ore de training per angajat, care a ajuns acum la 25 ore/angajat/an, depasind cifrele similare din Europa Centrala si de Est.
De asemenea, potrivit PwC, se observa o
crestere cu 38% a numarului de angajati alocati la un manager, precum si cresterea numarului de angajati alocati la un responsabil de Resurse Umane, acompaniata de o optimizare cu 15% a costurilor departamentale proprii.
Comentarii articol (0)