Castigul salarial mediu nominal brut a fost, in luna septembrie, a fost de 2.017 lei, cu 12 lei mai mult fata de luna anterioara, informeaza un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS). Cresterea s-a datorat primelor de vacanta si concediilor de odihna platite.
Astfel, pentru luna septembrie, s-a inregistrat
un castig salarial mediu nominal net de 1.464 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 9 lei (0,6%).
Angajatii din industria extractiva de petrolul brut au avut parte de cele mai mari salarii (4027 lei). In acelasi timp, cele mai mici salarii le-au primit angajatii din hoteluri si restaurante (866 lei).
Potrivit, INS, cresterile castigului salarial mediu net fata de luna august 2011 din sectorul economic
s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta, trimestriale si pentru „ziua petrolistului”), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.
Cele mai semnificative
cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• cu 27,2% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
• intre 10% si 20% in extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
• intre 6,0% si 7,5% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), alte activitati industriale, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor textile;
• intre 3,5% si 5,5% in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.
Pe de alta parte,
scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), de dificultatile financiare din sectorul economic.
De asemenea, INS precizeaza ca, in unele activitati economice, scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa).
Cele mai semnificative
scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• cu 11,5% in alte activitati extractive;
• intre 7% si 10% in extractia carbunelui superior si inferior, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport;
• intre 3% si 7% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), industria metalurgica, transporturi pe apa, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.
Si in sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august in:
• invatamant (3,7%) - ca urmare a platii participarii cadrelor didactice in comisiile de admitere, acordarii de prime personalului didactic din invatamantul superior, precum si a incetarii contractelor personalului suplinitor cu castiguri salariale mici;
• sanatate si asistenta sociala (0,2%) - ca urmare a platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care, in lunile anterioare, s-au confruntat cu dificultati financiare, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici.
De asemenea, in administratia publica castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere comparativ cu luna august (-0,2%), ca urmare a decontarilor in avans a concediilor de odihna acordate in lunile precedente.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,3%.
Comentarii articol (1)