Fiecare dintre noi foloseste calculatorul. Unii pentru a se relaxa, altii pentru ca au un job care ii obliga sa stea multe ore in fata computerului. De multe ori ni se spune ca statul in fata calculatorului ne "strica" vederea. Cat de adevarat este acest lucru?
Lucrul la calculator nu ne afecteaza vederea si nu exista nici un fel de patologie indusa de calculator, a declarat pentru AvocatNet.ro
prof. dr. Monica Pop, medic primar oftalmolog, directorul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.
Potrivit acesteia, "calculatorul nu este nociv, insa cei care poarta ochelari, adica au vicii de refractie, nu trebuie sa renunte la acestia, atunci cand lucreaza la computer."
Prof. dr. Monica Pop mai precizeaza ca: “pana la varsta de 40 de ani ochelarul se numeste permanent si este acelasi atat pentru distanta, cat si pentru aproape. Purtarea ochelarilor este necesara deoarece ochiul oboseste foarte repede in situatia in care are nevoie de corectie, iar persoana respectiva nu poarta ochelari. Astfel, la ochii cu vicii de refractie imaginea de refractie nu se formeaza pe retina, iar acest lucru face sa apara oboseala foarte mare, dureri de cap, ameteli si alte simptome pe care le punem, de foarte multe ori, pe seama calculatorului.”
De asemenea, oftalmologul recomanda persoanelor carora li se pare mai obositor sa stea in fata calculatorului sa ia o pauza la o jumatate de ora de lucru la calculator. In acest timp este bine sa mearga la fereastra si sa priveasca in zare cateva secunde. In felul acesta ochiul se gaseste in repaus acomodat si se odihneste, precizeaza prof. dr. Monica Pop.
“Daca am face un calcul si un control foarte corect, cred ca peste 60-70% din populatie ar avea nevoie de o corectie, chiar daca este vorba de una mica. Exista tot felul de persoane care au nevoie de ochelari si nu poarta”, a declarat specialistul.
Medicul oftalmolog sustine ca exista o singura contraindicatie in ceea ce priveste utilizarea computerului, si anume pentru copilul sau pacientul epileptic. Acestia nu au voie sa lucreze la calculator, iar daca o fac imaginile trebuie sa fie lente, pentru ca schimbarea brusca de imagine poate provoca o criza de epilepsie.
Ochelarii antireflex, recomandati pentru lucrul la calculator
Daca te numeri printre persoanele care utilizeaza ochelarii antireflex atunci cand lucreaza la calculator, afla ca este foarte bine sa faci asta.
Prof. dr. Monica Pop afirma ca "exista foarte multe persoane pe care le supara reflexia luminii si atunci acesti ochelari sunt indicati mai ales pentru lucrul la calculator." De asemenea, “pentru strada, daca au nevoie de ochelari si nu au contraindicatii, este bine sa poarte lentile heliomate tratate antirefelex", mai precizeaza aceasta.
Cand este indicat sa faci un control oftalmologic?
Controlul oftalmologic este indicat atat copiilor, cat si adultilor. Prof. dr. Monica Pop subliniaza ca este necesar un astfel de consult "chiar si unui nou-nascut pentru ca exista patologii (de exemplu glaucomul sau cataracta congenitala) cu care copilul se poate naste, iar daca nu sunt identificate la timp, el poate ajunge sa isi piarda vederea."
Potrivit specialistului, consultul oftalmologic este necesar si pentru copiii in varsta de 3-4 ani chiar daca, aparent, acestia nu au nimic din punct de vedere oftalmologic. "Este posibil ca ei sa se nasca cu vicii de refractie care nu pot fi depistate decat de un medic, iar daca vederea nu este reeducata pana la varsta de sase ani, atunci copiii nu vor avea vedere in spatiu corecta, nu vor putea aprecia corect distantele in spatiu, iar mai tarziu, la adolescenta sau maturitate, nu vor putea conduce niciun fel de autovehicul (conform normelor legale)", potrivit prof. dr. Monica Pop.
Adultii ar trebui sa faca un consult oftalmologic odata la cinci ani iar
conducatorii auto, in varsta de peste 50 de ani, la doi sau chiar trei ani. Pentru cei tineri,
controlul este indicat la 3-4 ani, sustine specialistul.
In ceea ce priveste medicatia profilactica, prof. dr. Monica Pop sustine ca aceasta nu poate influenta afectiunile oftalmologice, cum ar fi, de exemplu, miopia (obiectele aflate la distanta se vad neclare) sau hipermetropia (imaginea este greu de perceput din apropiere). Astfel, consumul de suc de morcovi, de exemplu, nu amelioreaza afectiunile ochilor, a mai spus medicul oftalmolog.
Comentarii articol (32)