De asemenea, grupul minoritatilor sexuale este cel mai stereotipizat , iar concluzia studiului stabileste ca se poate vorbi de un important potential de homofobie in randul populatiei din Romania.
Cateva date arata cam asa:
- 55% din populatie resimte un anumit disconfort cu privire la interactiune cotidiana cu un homosexual;
- 56% nu ar lua masa cu un homosexual;
- 85% nu ar dori sa bea din acelasi pahar din care a baut un homosexual.
- femeile sunt mai tolerante fata de minoritatile sexuale comparativ cu barbatii;
- tinerii (18-29 de ani) sunt mai toleranti fata de minoritatile sexuale comparativ cu varstnici (50 de ani si peste);
- locuitorii din mediul urban sunt mai toleranti comparativ cu cei din rural;
- la nivel de regiuni de dezvoltare putem spune ca rezidentii in Bucuresti si cei din localitatile din nord-est sunt mai deschisi in a avea interactiuni cotidiene cu homosexualii;
- cu cat respondentii sunt mai educati cu atat sunt mai dispusi in a accepta diversitatea sexuala.
Cum s-a ajuns la aceste cifre? De ce sunt oamenii atat de intoleranti? Putem doar sa intuim, dar aproape ca nu mai conteaza. Important este cum vor sta lucrurile de acum incolo.
Putem doar sa recunoastem (macar fiecare pentru el) ca noi, ca popor, suntem destul de reticenti la schimbare, la nou. Avem mentalitatil invechite, ne consideram credinciosi, dar credem si-n vrajitoare, farmace sau deochi.
Astazi nu vrem sa convingem pe nimeni de nimic. Pledam doar pentru toleranta, civilizatie si deschidere de ambele parti, asadar ne adresam si celor care sustin minoritatile sexuale in miscarea lor pentru afirmarea drepturilor pe care le au, dar si celor care sunt impotriva diversitatii sexuale. Credem ca fanaticii sunt cei mai periculosi, indiferent pentru ce militeaza.
Argumente impotriva minoritatilor sexuale
Argumentul religios. Poate cel mai invocat argument este acesta, care sustine ca Dumnezeu a creat un barbat si o femeie si a consfintit legatura dintre ei, doua persoane de sex opus. Asadar o legatura intre doua persoane de acelasi sex este impotriva firii. Aceasta opinie este sustinuta prin citate sau episoade biblice (incendierea Sodomei si Gomorei fiind, probabil, cel la care se face referire cel mai des).
Argumentul biologic este adus in discutie de cei care admit ca singurul scop al sexualitatii este procreerea. Plecand de la aceasta paradigma, relatiile intre persoane de acelasi sex sunt condamnabile pentru ca nu duc la procrearea speciei.
Homosexualitatea este un pericol pentru familia traditionala, se mai argumenteaza din aceasta tabara.
Homosexualitate este imorala. Conform opiniilor din tabara "contra", homosexualitatea este o perversiune, iar homosexualii aleg aceasta orientare sexuala pentru ca sunt fiinte bolnave, care incalca deliberat normele si conventiile sociale.
Argumente prin care se sustine cauza minoritatilor sexuale
Orientarea sexuala tine de viata privata a unei persoane, asadar si minoritatile sexuale ar trebui sa aiba acelasi drept de manifestare ca toti ceilalti cetateni. Statul si opinia publica nu pot si nu trebuie sa reglementeze acest aspect intim al existentei individului.
Imaginea homosexualilor este gresit perpetuata prin stereotipuri. Oamenii sunt intoleranti pentru ca au prejudecati si isi bazeaza atitudine doar pe niste conceptii perimate, care nu mai au fundament real in actualitate.
Opinia Bisericii vizavi de aceasta chestiune nu ar trebui sa fie atat de importanta pentru Stat, tocmai pentru ca avem traim intr-un stat laic. In plus, de-a lungul timpului, Biserica a avut excesele ei, neavand cele mai echilibrate pozitii (spre exemplu, a ars pe rug oameni cu epilepsie, crezandu-i posedati). Daca Dumnezeu nu ar fi vrut ca minoritatile sexuale sa existe de ce le-a mai creat si de ce le mai ingaduie.
Opinia publica, de asemenea, se poate insela prin perpetuarea unor idei incorecte. Spre exemplu, au fost vremuri cand femeile erau cele discriminate - nu aveau drept de vot, nu puteau munci in aceleasi locuri ca barbatii. Opinia majoritatii de la acel moment nu era cea corecta, asadar societatea se poate insela si acum cand respinge diversitatea sexuala.
Homosexualitatea nu este o alegere. Asa cum nu sta in puterea unei persoane sa decida care sunt culorile sau felurile de mancare preferate, le fel un om nu isi poate alege orientarea sexuala. Oamenii nu trebuie condamnati la izolare doar pentru ca preferintele lor sexuale sunt altele decat cele majoritare sau cele considerate firesti.
Acceptarea minoritarilor si toleranta reprezinta un indicator pentru gradul de civilizatie la unei tari. Valoarea umana a unui om, profesionalismul sau la locul de munca nu sunt in niciun fel influentate de sexualitate; orientarea sexuala trebuind considerata o simpla caracteristica a fiintei umane.
In ceea ce priveste argumentul biologic invocat mai sus, acesta este combatut prin exemplul ca si metodele contraceptive incalca principiul conform caruia singurul scop al sexualitatii este procrearea speciei umane. Cu toate astea, metodele contraceptive sunt acceptate de societate.
Acestea au fost cateva dintre argumentele vehiculate in discutia despre minoritatile sexuale. Indraznim sa mutam de acum dezbaterea in sectiunea de comentarii, sperand la o discutie pertinenta, eleganta si corecta care sa ne ajute sa intelegem mai bine lucrurile. Nu e loc de opinii vulgare sau discriminatorii, ci doar de argumente.
Comentarii articol (90)