Pe scurt, despre demisie
Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. In plus, salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
In situatia in care, in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Mai mult, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Ce se intampla daca angajatorul refuza inregistrarea demisiei?
Prin Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii nu numai ca se prevede expres obligatia angajatorului de a inregistra aceasta notificare, dar este reglementata ca fiind contraventie fapta angajatorului care nu respecta aceste prevederi, sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Potrivit specialistului in dreptul muncii, Ana Stefanescu, acest „orice mijloc de proba”, in practica, de regula, este „selectabil” de catre instantele judecatoresti in sensul ca acestea nu accepta proba cu martorii salariati pe motivul (de altfel, credem, intemeiat) ca ei sunt supusi unor presiuni din partea angajatorului pentru a-i fi partinitori. Ce salariat, martor intr-un proces, se mai bucura de o viata profesionala normala la respectivul angajator?
De aceea, Ana Stefanescu recomanda instiintarea angajatorului cu privire la demisie prin scrisoare cu confirmare de primire, precizandu-se pe aceasta obiectul scrisorii.
Atentie! Termenul de preaviz incepe sa curga de la comunicare, dar nu include si ziua comunicarii.
Comentarii articol (18)