ACCES PREMIUM
De ce premium?
Refuzul de a înregistra o demisie poate aduce amenzi de mii de lei
Chiar dacă nu are suficient personal să înlocuiască salariatul care urmează să plece, angajatorul nu are niciun drept să nu înregistreze o demisie depusă. Demisia depusă de salariat nu trebuie să fie acceptată de angajator, ci doar să ia act de notificarea primită și să înregistreze documentul.
Articolul continuă mai jos
Demisia nu trebuie motivată de către salariat, ci doar trebuie doar să fie prezentată în scris,
nu verbal, încetarea contractului de muncă urmând să facă la expirarea termenului de preaviz aferent poziției ocupate. Chiar dacă nu este de acord cu demisia, angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului, în caz contrar, riscă amenzi ce pot ajunge până la 3.000 lei.
“Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă”, scrie în Codul muncii.
Dacă refuză înregistrarea demisiei, salariatul poate trimite notificarea de demisie prin poștă, cu confirmare de primire, pentru a avea dovada clară că și-a anunțat angajatorul despre demisie și, în eventualitatea unor conflicte de muncă, să poată dovedi în instanță că angajatorul a fost de rea-credință.
Dacă încalcă prevederile legale privind înregistrarea demisiei,
angajatorul riscă o amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 lei.
Ce poate face, legal, un angajator în cazul unei demisii cu care nu este de acord? Să oblige salariatul să respecte
termenul de preaviz prevăzut în Codul muncii sau, după caz, în contractele colective de muncă aplicabile. Astfel, salariatul demisionar va rămâne pe post pe o perioadă ce nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru o funcție de execuție, respectiv de cel mult 45 de zile lucrătoare pentru o funcție de conducere, răgazul fiind, teoretic, suficient pentru recrutarea unei noi persoane.
Singura situație în care un salariat
poate demisiona fără preaviz este dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile stabilite prin contractul individual de muncă. Dacă se ajunge în instanță, sarcina dovezilor cade în grija angajatorului, acesta trebuind să arate ca s-a achitat de îndatoririle pe care le avea.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.