Tehnologia este intr-un progres continuu, atat in ceea ce priveste mijloacele de comunicare, cat si tehnologiile computerizate. Spre exemplu, dispozitivele mobile inovatoare sunt cunoscute de oricine, chiar daca sunt si persoane care nu le folosesc. In acest context, aparitia cartilor electronice pare sa nu mai suprinda pe nimeni.
Desi in strainatate dispozitivele de pe care se poate citi o carte in format electronic (e-book) nu reprezinta o noutate, la noi tehnologiile inovatoare nu sunt foarte raspandite.
Ce reprezinta un e-book?
Un e-book este de fapt o versiune electronica a unei carti traditionale, imprimata pe hartie. Cartea in format electronic poate fi citita atat pe computerul personal, cat si cu ajutorul unui e-reader, adica un aparat de dimensiunile unei carti obisnuite, folosit doar pentru lectura. Cu toate acestea, si o aplicatie instalata in computer poate fi un e-reader. Pe un e-book poti citi nu numai carti de fictiune, de exemplu, ci si orice tip de articole informative.
In Romania, prima editura care a introdus cartea electronica este LiterNet.ro, in urma cu aproape zece ani, potrivit unui articol publicat de
cotidianul Adevarul. In octombrie 2010, Nemira a lansat prima platforma de carte digitala, urmata de Humanitas (decembrie 2010) si Polirom, in 2011.
Ne-am gandit sa va intrebam astazi ce parere aveti despre aceste dispozitive inovative. In randurile de mai jos, am sintetizat cateva argumente pro si contra cartilor electronice sau a dispozitivelor care permit lectura electronica.
Argumente pro e-book
Unul dintre cele mai invocate argumente pro e-book este acela ca
poti citi mult mai lejer o cantitate mare de informatie. De exemplu, un dispozitiv e-reader poate avea o memorie de cativa GB (gigabyte) ceea ce permite
stocarea unui numar mare de carti sau articole (in diferite formate) pe care le poti transporta mult mai usor. In aceasta categorie ar putea intra si cursurile pentru studenti sau articolele de orice alta natura de care nu te poti dispensa.
Dispozitivul pe care se stocheaza cartea electronica
nu afecteaza vederea deoarece luminozitatea ecranului nu este puternica. Cei care citesc carti de pe un e-reader spun ca pot lectura ore intregi fara ca acest lucru sa le oboseasca vederea. Totodata,
un studiu publicat de revista Science Daily a scos la iveala faptul ca nu exista nici un dezavantaj intre cititul traditional si cel electronic. De asemenea, in acelasi studiu se arata ca
viteza de citire pe un dispozitiv este mai mare decat pe print. Mai mult decat atat autorii studiului sustin ca atentia cititorului este mai mare.
Un alt argument in favoarea cartilor in format electronic este acela ca autorii cartilor pot primi un procent mult mai mare din vanzarea cartilor in format electronic, spre deosebire de cele tiparite.
Cartile electronice sunt mai ieftine comparativ cu cele clasice, chiar daca diferenta de pret nu este foarte mare.
Argumente contra e-book
Pasiunea pentru cartile in format traditional. Chiar daca o carte in format electronic este mai usor de utilizat, totusi, ea nu se compara cu un volum tiparit. Daca iubesti cartile traditionale, indiferent ca sunt noi sau de la anticariat, este imposibil sa nu fii oarecum reticent in ceea ce priveste cartea eletronica. Nimic nu poate inlocui mirosul cartilor gata tiparite sau placerea de a rasfoi o pagina din cartea preferata. In plus, exista numeroase feluri in care poti citi relaxat o carte traditionala.
Dispozitivele sunt scumpe. In Romania un dispozitiv de tip e-reader poate ajunge pana la 1000 de lei, ceea ce inseamna ca unii oameni nu si le pot permite chiar daca le considera utile.
E-bookurile nu sunt folositoare pentru toti. De exemplu ca sa poti citi o carte in format electronic ai nevoie de acces la un laptop sau un calculator pe care este instalat softul respectiv. Totodata, esti obligat sa stai in fata calculatorului ore in sir, iar acest lucru poate fi neplacut. Daca citesti o carte de pe un e-reader, trebuie sa ai grija sa ii incarci bateria pentru a evita ca aceasta sa se descarce in momentul in care esti ''absorbit'' de carte.
E-bookurile nu creeaza o ''legatura'' intre cititor si carte. O carte traditionala te atrage, te poate face sa patrunzi in interiorul povestii, in timp ce un dispozitiv pentru o carte electronica te poate priva de aceasta senzatie.
Un dispozitiv electronic se poate deteriora sau poate deveni plictisitor, in timp. O carte, in schimb, nu o sa te plictiseasca niciodata, mai ales daca te-a influentat in vreun fel. Mai mult decat atat, multe carti sau albume de arta au fotografii sau coperte cu un design atractiv.
Voi ce preferati - cartile tiparite sau cele in format electronic? Cum credeti ca va evolua perceptia despre e-bookuri in Romania?
Comentarii articol (46)