Denumirea unui e-book vine de la englezescul "electronic book" si reprezinta un fisier electronic digital ce contine textul si imaginile unei carti, iar uneori, chiar si clipuri video. E-book-urile pot fi citite pe mai multe tipuri de aparate cu monitor sau ecran, precum calculatoare personale, laptopuri, tablete, smartphone-uri sau dispozitive special create pentru aceasta sarcina (e-reader sau e-book reader).
In functie de model, dispozitivele e-reader se pot compara la greutate cu o carte adevarata, cu diferenta ca ele pot cuprinde (memora) simultan mari cantitati de informatie, chiar sute de romane. In plus, multe dintre aceste dispozitive se pot folosi la afisarea nu numai a cartilor electronice, ci si pentru gazete, ziare, reviste, chiar pagini web.
Un e-book este, de fapt, o versiune electronica a unei carti traditionale, imprimata pe hartie.
Cartile electronice: ieftine si usor de transportat
Nu pot spune ca citesc constant carti electronice. Merg inca pe linia traditiei, daca se poate spune asa. Cu toate astea, nu pot nega faptul ca aparitia cartilor electronice a dus la cresterea numarului de cititori. Spun asta deoarece am observat, fara sa vreau, ca multi tineri au devenit pasionati de lectura online doar pentru ca se simt, in acest fel, in pas cu tehnologia. Entuziasmul de a citi "altfel" ii motiveaza sa citeasca un roman pe care, in mod normal, nu l-ar citi in varianta tiparita.
Sigur, nu vreau sa generalizez, fiecare cititor este ghidat de o cu totul alta motivatie atunci cand alege sa lectureze o carte electronica.
Argumente PRO carti electronice
- Sunt usor de transportat. Majoritatea dispozitivelor de citit carti electronice (spre exemplu Kindle, despre care puteti citi aici mai multe) sunt mici, usoare si pot stoca o cantitate mare de carti sau articole in diferite formate (pana la 3500 de carti);
- Sunt usor de citit, nu necesita semne de carte, cititorii pot da zoom pe text, pot redimensiona textul si au un design atractiv. In plus, functia de cautare permite gasirea rapida a oricarui citat/oricarei fraze din carte, fara a fi nevoie sa dati pagini intregi pentru a ajunge unde doriti;
- Prin comparatie cu cele clasice, tiparite, majoritatea cartilor electronice sunt ieftine (pana la 10-15 dolari). Mai mult decat atat, exista aproximativ 2 milioane de carti electronice gratuite, in diferite limbi;
- Le puteti citi oriunde si la orice ora din zi si din noapte. Iar asta deoarece nu depindeti de becuri, veioze si alte asemenea, dispozitivele de pe care cititi avand deja sursa proprie de lumina.
- Puteti "sublinia" citatele favorite fara teama ca mazgaliti textul. Notele pe care le veti face nu au caracter permanent, ele putand fi sterse oricand, spre deosebire de cartile traditionale.
Argumente CONTRA cartilor electronice
- Cartile electronice pot fi citite doar pe laptop si pe anumite dispozitive speciale de tip e-reader. Practic, daca achizitionati un e-book, sunteti nevoit sa achizitionati si un e-reader, ceea ce implica un cost suplimentar. Mai exact, pretul unui "cititor" de carti electronice poate ajunge in Romania si la 1000 de lei.
- Din primul argument, putem extrage un altul, acela ca, daca nu aveti un dispozitiv e-reader (si nici nu va permiteti sa achiztionati unul) ci un laptop, va este mult mai greu sa-l transportati. In plus, va fi mult mai greu sa cititi seara, inainte de culcare.
- Desi parerea generala este ca dispozitivele nu afecteaza vederea, lumina generata de acestea va pot obosi mult mai repede ochii decat daca veti citi o carte clasica.
- Fie ca e vorba de laptop sau de e-reader, trebuie sa aveti grija sa il alimentati constant, altfel riscati ca, in mijlocul "lecturii", sa vi se termine bateria.
- Ca orice dispozitiv electronic, va puteti astepta si la probleme tehnice. Nu este obligatoriu, insa, in timp, pot aparea defectiuni de software.
Traditia, bat-o vina!
Recunosc, mi-a fost putin mai greu sa adun avantaje si dezavantaje ale cartilor clasice, tiparite. Iar asta deoarece sunt inca "atasata emotional" de placerea de a mirosi o carte veche de biblioteca, de a intoarce usor paginile, de a pune un semn de carte. Imi place prea mult ideea de a citi la lumina unei veioze noaptea sau de a cauta prin rafturi un roman clasic pentru a renunta la ea in favoarea unui e-book.
Am reusit, totusi, sa ma detasez si sa adun cateva argumente pro si contra, in speranta ca ma veti ajuta si voi sa completez lista.
Argumente PRO carti tiparite
- Sunt, totusi, ieftine. Majoritatea cartilor pot fi achizitionate din anticariate, unde preturile nu sunt la fel de mari ca in librarii. In plus, marile edituri din Romania au incercat sa promoveze cititul in randul publicului oferind o serie de reduceri sau lansand nenumarate campanii promotionale. La acestea se adauga si unele ziare (vezi Colectiile Adevarul sau Cotidianul) care au incercat sa-si fidelizeze cititorii oferind carti cunoscute la preturi foarte mici;
- Le puteti obtine destul de usor, librarii exista peste tot. In plus, multe librarii dau si posibilitatea achizitionarii online, astfel ca nu sunteti nevoiti sa va deplasati si sa cautati printre rafturi ore in sir. De asemenea, anticariatele sunt pline de carti clasice, unele dintre ele intr-o stare foarte buna;
- Nu deranjeaza atat de mult ochii si nici nu afecteaza vederea pe termen lung;
- Nu aveti grija alimentarii bateriei. O carte clasica, tiparita, nu se va descarca niciodata si nici nu va prezenta defectiuni tehnice.
Argumente CONTRA cartilor tiparite
- Unele dintre ele pot fi greu de transportat. Mai ales atunci cand plecati in vacanta pentru mai mult timp si sunteti nevoit sa puneti in geanta mai mult de 2-3 carti;
- Depindeti de lumina. Fie ca este vorba de soare, de veioza, de lanterna, cartile clasice nu pot fi citite altfel decat langa o sursa de lumina;
- Unele dintre ele se pot dovedi greu de citit pentru cineva cu o vedere nu prea buna. Scrisul poate fi mic si inghesuit, provocand dureri de cap sau lacrimare;
- Fiecare notita facuta sau citat subliniat va ramane acolo permanent. Chiar daca veti scrie cu un creion, urmele acestuia vor fi vizibile in continuare.
----
Fara doar si poate, fiecare varianta prezinta avantaje si dezavantaje. Depinde doar de noi ce alegem: o carte traditionala, care miroase a vechi si a tipar, sau o carte electronica, ieftina si accesibila online. Pana la urma, nici nu conteaza cu adevarat daca preferam cititul online sau cel clasic, cat timp citim, nu?
Asadar, astept si parerea voastra intr-un comentariu. Ce va place sa cititi? Sau, mai bine zis, ce preferati intre e-book si cartea clasica?
Comentarii articol (6)