- asociatiile, fundatiile sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati, exclusiv;
- persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati, exclusiv;
- persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati, exclusiv;
- persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.
Asadar, contribuabilii mentionati mai sus nu trebuie sa depuna declaratia 112 pentru luna octombrie pana in 25 noiembrie, ci ei o vor depune pana in 25 ianuarie 2012, odata cu declaratiile aferente lunilor noiembrie si decembrie (corespunzatoare trimestrului IV 2011).
Totusi, cei care aveau obligatia de a depune trimestrial declaratia fiscala unica, dar voiau sa ramana la depunerea ei lunara si in trimestrul IV din 2011 au avut posibilitatea sa depuna pana in 26 septembrie 2011 la organele fiscale un formular prin care sa opteze pentru depunerea lunara.
Daca va numarati printre cei care au depus acest formular, veti depune declaratia unica aferenta lunii octombrie pana in 25 noiembrie.
Daca nu ati depus formularul si indepliniti criteriile care va obliga sa depuneti trimestrial declaratia unica, atunci veti depune cele trei declaratii aferente trimestrului IV (pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie) pana in 25 ianuarie 2012 inclusiv.
Atentie! Trebuie sa mai stiti ca platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor, care au obligatia depunerii trimestriale a declaratiei unice, trebuie sa depuna declaratia 112 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit incetarea calitatii de asigurat a unui beneficiar de venit.
Astfel, daca a incetat calitatea de asigurat in prima luna din trimestru, se depune declaratia aferenta acestei luni, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, iar declaratiile aferente lunilor 2 si 3 din trimestru se depun pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului. in cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a doua a trimestrului, se vor depune atat declaratia pentru prima luna a trimestrului, cat si cea pentru luna a doua, pana la data de 25 inclusiv a lunii 3 din trimestru, urmand ca dupa incheierea trimestrului, sa se depuna numai declaratia pentru luna a treia. in cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a treia a trimestrului, declaratiile aferente intregului trimestru se depun pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului.
Cum treci de la lunar la trimestrial si invers
De asemenea, este bine de precizat ca persoanele si entitatile care au obligatia depunerii trimestriale a declaratiei pot opta pentru depunerea lunara a acesteia. Optiunea se manifesta prin depunerea la organul fiscal competent a unei declaratii privind optiunea, pana la data de 31 ianuarie inclusiv.
In plus, cei care au optat in septembrie pentru depunerea lunara, dar vor sa se intoarca la regimul de declarare trimestrial, pot sa faca acest lucru tot prin depunerea unei declaratii privind optiunea pana la data de 31 ianuarie.
Comentarii articol (30)