Majoritatea dintre noi suntem reticenti cand vine vorba de a fi donator de organe sau tesuturi. Dar, sa nu ne ascundem dupa deget: daca am avea nevoie de un organ, am accepta transplantul fara sa stam prea mult pe ganduri. Si totusi, cati dintre voi s-au gandit la posibilitatea de a-i fi prelevate organele? In acest weekend, te invitam sa reflectezi asupra acestui subiect impreuna cu AvocatNet.ro.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
De ce sa fii donator de organe
• Sa fii donator inseamna mai mult decat o fapta buna. Nu salvezi doar una, ci mai multe vieti.
Cei care aleg sa fie donatori de organe si tesuturi salveza vietile a cel putin sase persoane si ajuta la imbunatatirea vietii multor altor suferinzi, caci aproximativ 50 de oameni pot beneficia de organe si tesuturi destinate transplantului. Spre exemplu: transplantul de cornee poate oferi vederea unui nevazator, iar transplantul de piele poate repara chipul unui copil mutilat. Si indirect poti ajuta astfel de oameni daca accepti sa donezi organele unui membru al familiei. Mai trebuie mentionat si faptul ca majoritatea cultelor religioase sustin prelevarea de organe atat timp cat este facuta in scop terapeutic si respecta demnitatea fiintei umane.
• E o forma de consolare pentru familia celor aflati in moarte clinica.
Studiile arata ca familiile care aleg sa doneze organele unui membru aflat in moarte clinica se consoleaza mai usor cu pierderea acestuia. Insa, lasand la o parte opinia cercetatorilor, daca ai fi pus intr-o astfel de ipostaza, cu siguranta ideea ca o parte din persoana draga isi va continua existenta prin altcineva te va ajuta sa depasesti mai usor pragul suferintei.
• Stii cati oameni au nevoie de un transplant?
La fiecare cateva minute, pe lista celor care asteapta un organ sau un tesut se mai adauga un nume. Tu sau cineva apropiat tie poate fi ultimul nume de pe acea lista. Statisticile arata ca zilnic, la nivel mondial, aproximativ 20 de persoane isi pierd viata asteptand. Optiunea de a permite sa iti fie prelevate organele nu te costa absolut nimic. E doar o problema de etica si de responsabilitate sociala care se materializeaza in consimtamantul dat.
De ce sa NU fii donator de organe
• Exista situatii in care oamenii si-au revenit din moarte clinica.
Miracole se intampla, oricat de naiv pare sa crezi in asa ceva. Sunt numeroase cazuri in care cei aflati in coma s-au trezit si, mai mult de atat, oamenii declarati morti, au revenit printre cei vii. De altfel, pentru orice persoana ajunsa in stare critica pe patul de spital exista un licar de speranta referitor la insanatosire. De ce sa distrugem aceasta sansa de recuperare? Daca am fi noi pe patul de spital, intre viata si moarte?
• Daca sunt donator de organe, medicii nu vor face toate eforturile pentru a ma salva.
Oamenii care accepta sa le fie prevelate organele sunt, de la inceput, asezati pe locul secund, avand in vedere ca, intr-un fel, si-au asumat riscul de a ajunge muribunzi, refuzandu-si indirect sansele de recuperare. Mai mult decat atat, optiunea viabila ar fi salvarea altor vieti prin intermediul posibililor donatori care par irecuperabili.
• Ce incredere poti avea in sistemul medical din Romania? Organele mele vor ajunge la cine nu trebuie.
Nu suntem straini de ceea ce inseamna traficul de organe. Chiar si in interiorul spitalului, cei care aleg sa fie donatori de organe nu vor sti niciodata daca intentia lor de a ajuta pe cineva va fi dusa la capat. In plus, daca va fi introdus cardul de sanatate, care include si optiunea de donator de organe, nu putem fi siguri ca baza de date cu cei care aleg sa faca aces gest nu va ajunge si la alte surse. Asta ne-ar pune in pericol viata.
Tu ce alegi?
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (40)