Orice angajat, din sectorul public sau privat, are dreptul de a accepta sau de a refuza sa lucreze ore suplimentare. Exista insa doua exceptii in care angajatul nu poate refuza sa munceasca peste program. Este vorba de cazul de forta majora (incendii, epidemii, calamitati naturale) si situatia in care sunt necesare lucrari urgente (ex. domeniul transporturilor, constructii, sanatate, asistenta sociala) pentru prevenirea producerii unor accidente ori inlaturarea consecintelor unui accident, au declarat pentru AvocatNet.ro reprezentantii Societatii Civile Profesionale de Avocati (SCPA) Grosu si Asociatii.
Daca angajatul refuza sa mearga la serviciu in oricare dintre cele doua situatii, el poate fi tras la raspundere. Avocatii de la SCPA Grosu si Asociatii supliniaza ca, potrivit art 254. alin. (1) din Codul Muncii, salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Salariu proportional cu orele suplimentare
In Codul Muncii se precizeaza ca angajatii au dreptul la un salariu proportional cu orele lucrate suplimentar, peste programul de lucru. De asemenea, angajatul are dreptul si la un numar corespunzator de ore libere in urmatoarele 60 de zile. In situatia in care acest lucru nu este posibil, el trebuie sa primeasca un spor de salariu care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Potrivit reprezentantilor SCPA Grosu si Asociatii, daca orele suplimentare sunt efectuate in zilele de repaus saptamanal, sporul datorat pentru orele suplimentare se cumuleaza cu sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal, iar cel din urma poate fi stabilit prin Contractul colectiv de munca sau prin Contractul individual de munca.
„Un salariat care lucreaza intr-o zi de sambata 4 ore, depasind astfel cele 40 de ore deja lucrate in timpul saptamanii, are dreptul la: plata salariului pentru cele 4 ore lucrate, plata sporului de 75% pentru aceste ore suplimentare precum si plata unui spor prevazut in Contractul colectiv de munca sau prin Contractul individual de munca pentru nerespectarea unei intregi zile de repaus saptamanal. In plus, salariatul are dreptul la acordarea repausului saptamanal in cursul saptamanii urmatoare, astfel incat sa fie respectata cerinta legala de a exista doua libere consecutive de repaus saptamanal”, au mai spus pentru AvocatNet.ro reprezentantii SCPA Grosu si Asociatii.
Atentie, insa! Avocatii au precizat ca nu poate fi vorba de munca suplimentara, daca salariatul nu isi indeplineste norma de munca in timpul legal de lucru (din neglijenta, datorita unor erori repetate care i se datoreaza, etc.), situatie in care drepturile ce revin pentru munca suplimentara nu se aplica.
Potrivit specialistilor contactati de noi, „initiativa orelor suplimentare apartine angajatorului si aceasta poate fi expresa sau tacita. Acceptarea salariatului poate fi de asemenea expresa sau tacita. Se apreciaza ca, daca salariatul efectueaza orele suplimentare, exista o acceptare tacita din partea sa.”
Reprezentantii SCPA Grosu si Asociatii au precizat ca acordul angajatului pentru efectuarea unor ore suplimentare de munca este necesar chiar si in situatia in care au fost acordate zile libere de catre angajator, urmand ca acestea sa fie compensate cu orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Potrivit Codului Muncii, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca (inclusiv cele suplimentare) prestate de fiecare salariat si sa prezinte la solicitarea inspectiei muncii aceasta evidenta.
Cum eviti o situatie conflictuala de munca?
Conform dispozitiilor legale, angajatorul nu poate concedia o persoana daca aceasta refuza sa lucreze suplimentar. Pentru a evita situatiile conflictuale si temerile de acest fel, reprezentantii SCPA Grosu si Asociatii va recomanda sa fiti atenti la documentele pe care le semnati sau pe care le luati la cunostinta in momentul angajarii cu privire la atributiile si conditiile de munca (Contract individual de munca, Fisa postului, Regulamentul intern etc.). Totodata, este indicat sa va respectati atributiile care va revin in calitate de angajat.
Nu in ultimul rand, se recomanda sa obtineti niste solicitari exprese din partea angajatorului, exprimate in scris, care sa contina, in mod concret, ce atributii trebuie sa indepliniti in orele suplimentare de munca. Astfel, vor exista dovezi care sa permita o evaluare obiectiva, corecta a timpului suplimentar de munca.
Cui te adresezi daca esti obligat sa muncesti ore suplimentare?Angajatii care sunt obligati sa lucreze suplimentar pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca printr-o cerere sau sesizare formulata in scris ori prin posta electronica.
„Sesizarea trebuie sa cuprinda datele de identificare ale reclamantului si date de identificare ale angajatorului, precum si date privind locul in care acesta isi desfasoara activitatea. Referirile la date trebuie sa contina ziua, luna si anul, iar informatiile furnizate trebuie sa fie la obiect, concise si exacte”, potrivit reprezentantilor SCPA Grosu si Asociatii.
Inspectoratul Teritorial de Munca are obligatia sa comunica petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila.
"Inspectorii de munca trebuie sa pastreze confidentialitatea oricarei reclamatii care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie conducatorului persoanei juridice si persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul ca inspectia a fost efectuata ca urmare a unei reclamatii, au mai adaugat reprezentantii SCPA Grosu si Asociatii.
Cand te adresezi instantei?
Reprezentantii SCPA Grosu si Asociatii ne-au declarat ca salariatii au posibilitatea de a se adresa instantei de judecata in eventualitatea in care angajatorul a recurs la anumite acte nelegale pentru a ii determina sa lucreze ore suplimentare.
„Aceste acte ar putea consta in determinarea salariatului sa semneze anumite angajamente de plata, refuzul de plata a unor drepturi salariale datorate ori chiar emiterea de decizii de sanctionare nelegale. In urma unei actiuni in instanta salariatul poate lipsi de efect respectivele acte nelegale, poate obliga angajatorul la plata drepturilor salariale sau isi poate repara prejudiciile patrimoniale si morale suferite”, au adaugat avocatii de la SCPA Grosu si Asociatii.
Ei au mai explicat „cererile adresate de salariat instantei nu sunt conditionate de proceduri prealabile obligatorii si nici de achitarea unor taxe de timbru. Pentru a exista posibilitatea reala de a apela la justitie, salariatul trebuie doar sa se asigure ca cererea sa este formulata cu respectarea termenelor legale prevazute de art. 268 din Codul muncii, coroborate cu modificarile aduse prin art. 211 din Legea 62/2011 a dialogului social.”
Comentarii articol (33)