Declaratiile privind taxa pe valoare adaugata (TVA) ar putea fi aceleasi la nivelul intregii Uniuni Europene, iar "ghiseului unic" ar putea fi implementat si pentru tranzactiile transfrontaliere, potrivit unei comunicari privind viitorul TVA, adoptata marti de Comisia Europeana. Noile dispozitii prevad, totodata, si crearea unui portal pentru a permite accesul contribuabililor la detalii privind toate regimurile TVA nationale.
„Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este platita de catre cetateni, este colectata de catre intreprinderi, si reprezinta peste 20% din veniturile nationale. TVA are, prin urmare, un impact semnificativ asupra fiecarui cetatean al UE. Au trecut insa 40 de ani de cand a fost instituit sistemul TVA din UE, acesta nemaifiind in pas cu economia noastra, bazata pe servicii si pe tehnologie. A venit momentul pentru
o reforma ambitioasa in materie de TVA”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda.
Astfel, Comisia a adoptat o comunicare privind viitorul TVA. Acesta stabileste caracteristicile fundamentale care trebuie sa stea la baza noului sistem TVA, precum si actiunile prioritare necesare pentru a crea un sistem TVA mai simplu, mai eficient si mai robust in UE.
Conform CE,
TVA trebuie sa devina mai operationala pentru intreprinderi.
“Un sistem TVA mai simplu, mai transparent ar scuti intreprinderile de sarcini administrative considerabile si ar incuraja mai mult comertul transfrontalier, care, la randul sau, ar fi benefic pentru crestere economica”, se arata intr-un document de presa al Executivului European.
Printre masurile avute in vedere pentru un TVA mai favorabil intreprinderilor se numara extinderea abordarii de tip „ghiseu unic” pentru tranzactiile transfrontaliere, standardizarea declaratiilor TV, dar si accesul la detaliile privind toate regimurile TVA nationale prin intermediul unui portal internet central.
In acelasi timp, CE apreciaza ca
TVA trebuie sa devina mai eficienta in sprijinirea eforturilor de consolidare fiscala ale statelor membre si a cresterii economice durabile.
“Largirea bazelor de impozitare si limitarea folosirii cotelor reduse ar putea genera noi venituri pentru statele membre fara a mai fi nevoie de majorari ale cotelor standard de TVA.
Cota standard de TVA ar putea fi chiar redusa in unele state membre, fara niciun impact asupra veniturilor, daca ar fi eliminate scutirile si reducerile”, se arata in documentul CE.
De asemenea, reprezentantii CE subliniaza ca exista imense pierderi care au loc in prezent din cauza TVA nepercepute si a fraudei in domeniul TVA. Astfel, se estimeaza ca nu sunt colectate aproximativ 12% din totalul de TVA care ar trebui colectat (diferenta dintre incasarile teoretice de TVA si incasarile efective de TVA).
De altfel, in 2012, Comisia va propune un sistem de reactie rapida, pentru ca statele membre sa poata reactiona mai bine atunci cand suspecteaza existenta unor mecanisme de frauda. In plus, Comisia va stabili daca e necesar sa fie consolidate mecanismele de lupta antifrauda actuale, cum ar fi Eurofisc, si va analiza posibilitatea constituirii unei echipe de audit transfrontaliere pentru a facilita controalele multilaterale.
Totusi, Comisia considera ca
nu este relevanta trecerea la un sistem TVA bazat pe impozitarea in locul de origine.
“Prin urmare, TVA va continua sa fie colectat in tara de destinatie, adica locul in care se afla clientul, iar Comisia va depune eforturi pentru crearea in Uniunea Europeana a unui sistem TVA modern bazat pe acest principiu”, mai prevede documentul de presa.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (1)