Guvernul isi va asuma raspunderea pe proiectul de lege care vizeaza organizarea, la aceeasi data, a alegerilor locale si a celor parlamentare in anul 2012, informeaza un comunicat de presa al Executivului.
Executivul a aprobat, in sedinta de luni,
Legea privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012, precum si pentru modificarea si completarea Titlului I al Legii nr. 35/ 2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali.
Premierul Boc a precizat in cadrul sedintei de Guvern ca Executivul a propus acest proiect de lege prin procedura angajarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, iar calendarul procedurii urmeaza sa fie stabilit de birourile permanente ale Parlamentului.
"Comasarea celor doua scrutine electorale se va face in contextul in care 2012 va fi un an dificil din punct de vedere economic, in care Romania trebuie sa evite orice derapaj", a sustinut premierul Emil Boc.
De asemenea, primul-ministru a declarat ca prin comasarea alegerilor se mizeaza pe o rata mai crescuta a participarii la vot si ”nu trebuie ignorat si faptul ca se face o economie bugetara de aproximativ 20 de milioane de euro”.
Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, anul viitor,
alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale si alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat se vor desfasura la aceeasi data.
Duminica, singura zi pentru alegeri
Astfel, alegerile ar urma sa aiba loc intr-o singura zi, care poate fi
numai duminica. Data va fi stablita ulterior, prin hotarare a Guvernului, la propunerea MAI si a Autoritatii Electorale Permanente.
In acelasi timp, potrivit actului normativ, cheltuielile pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor de anul urmator se vor suporta de la bugetul de stat. Totodata, prin aplicarea acestor masuri, costurile totale ar urma sa fie la jumatatea celor din 2008, cand s-au ridicat la 80 de milioane de euro.
“Desfasurarea concomitenta a alegerilor generale va presupune
o infrastructura electorala comuna (birouri electorale, liste electorale, stampile, logistica), iar costurile de personal ar fi injumatatite de la 43 milioane euro la circa 22 milioane euro, ca urmare a infiintarii si functionarii unor birourilor electorale ale sectiilor de votare comune”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Mita electorala, sanctionata cu pana la 3 ani de inchisoare
Actul normativ prevede, totodata, ca oferirea sau darea de bani sau bunuri pentru a influenta votul, se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
De asemenea, falsificarea prin orice mijloace a inscrisurilor de la birourile electorale se va pedepsi cu
inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
Ce presupune asumarea raspunderii Guvernului?
Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Constitutia stabileste ca Guvernul va fi demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, va fi adoptata. Daca Guvernul nu a fost demis prin motiune de cenzura, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern. In plus, in cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate prin angajarea raspunderii Guvernului, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.
Comentarii articol (10)