Comisia Europeana a adoptat, luni, o propunere de modernizare a directivei privind calificarile profesionale care incurajeaza mobilitatea profesionistilor in spatial UE, prin introducerea unui card profesional european.
De asemenea, CE invita statele membre sa revizuiasca lista profesiilor reglementate si prin abordarea preocuparilor publicului cu privire la competentele lingvistice si lipsa alertelor eficace cu privire la erorile profesionale, in special in cazurile de malpraxis.
Elementele fundamentale ale propunerii
Introducerea unui card profesional european va oferi profesionistilor interesati posibilitatea de a beneficia de o recunoastere mai usoara si mai rapida a calificarilor lor, facilitand si mobilitatea temporara. Cardul va fi
disponibil in functie de necesitatile exprimate de profesii. Cardul presupune o procedura de recunoastere optimizata efectuata in cadrul sistemului de informare al pietei interne (IMI) si va lua forma unui certificat electronic care sa permita profesionistilor prestarea de servicii sau stabilirea intr-un alt stat membru.
In acelasi timp, toti cetatenii care solicita recunoasterea calificarilor lor profesionale ar trebui sa se poata adresa unui punct unic de contact, fara sa fie obligati sa apeleze la diferite organisme guvernamentale. Acest punct unic de contact ar trebui sa fie
ghiseul unic, creat in temeiul directivei privind serviciile, care va permite cetatenilor sa obtina dintr-un singur loc informatiile cu privire la documentele necesare pentru recunoasterea calificarilor lor, precum si sa efectueze online toate procedurile de recunoastere a calificarilor.
Prin acest card
sunt actualizate cerintele minime de formare profesionala pentru medici, stomatologi, farmacisti, asistenti medicali, moase, medici veterinari si arhitecti: cerintele minime de formare profesionala pentru aceste profesii au fost armonizate acum 20 sau 30 de ani. Prin urmare, au fost actualizate pentru a reflecta evolutia acestor profesii si a studiilor din domeniile respective. De exemplu, nivelul initial al studiilor pentru asistenti medicali si moase a fost actualizat la 12 ani de invatamant general, fata de 10 ani pana acum.
Totodata, este introdus
un mecanism de alerta pentru profesionistii din domeniul sanatatii care beneficiaza de recunoasterea automata: autoritatile competente ale unui stat membru vor fi obligate sa alerteze autoritatile competente din toate celelalte state membre in privinta profesionistilor din domeniul sanatatii carora li s-a interzis sa-si exercite activitatea profesionala de catre o autoritate publica sau de catre o instanta judecatoreasca. Conform CE, acest lucru este deosebit de important, deoarece au existat cazuri in care medicii carora li se interzisese sa profeseze in statul membru de origine au plecat in strainatate pentru a munci, fara ca celelalte state membre sa fie informate cu privire la interdictie.
Vor fi introduse si
teste comune de formare, care sa inlocuiasca platformele comune, ar trebui sa permita extinderea mecanismului de recunoastere automata si la alte profesii. Profesiile interesate ar putea beneficia de recunoasterea automata pe baza unui set comun de cunostinte, aptitudini si competente sau pe baza unui test comun care sa evalueze capacitatea profesionistilor de a exercita o profesie.
Directiva introduce un nou mecanism pentru a se asigura
o mai mare transparenta si justificarea reglementarii profesiilor printr-o cerinta de calificare specifica. Astfel, statele membre trebuie sa furnizeze o lista a profesiilor pe care le reglementeaza si sa justifice necesitatea reglementarii, in continuare urmand sa se desfasoare un exercitiu de evaluare reciproca, facilitat de Comisia Europeana.
Comentarii articol (3)