Cum a fost instituita profesia evaluatorului autorizat?
In luna august 2011, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de act normativ care sa reglementeze activitatea de evaluare si sa creeze o noua profesie reglementata, cea de evaluator autorizat. Ministerul invoca cateva motive pentru aparitia acestei reglementari, mai exact: protectia consumatorilor, a beneficiarilor serviciilor si a lucratorilor, loialitatea tranzactiilor comerciale, precum si combaterea fraudei. Ulterior, Guvernul Romaniei a adoptat proiectul de act normativ, iar Ordonanta de Guvern nr. 24/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 628, din 2 septembrie 2011.
In luna noiembrie a acestui an, Senatul a aprobat, printr-un proiect de lege, ordonanta de urgenta care stabileste ca activitatea de evaluare a bunurilor va putea fi desfasurata doar de catre evaluatori autorizati.
Ce este evaluarea?
In Ordonanta de Guvern nr. 24/2011 este reglementata activitatea de evaluare, precum si modalitatea de organizare si functionare a profesiei de evaluator autorizat. Actul normativ defineste calitatea de evaluator autorizat si stabileste statutul, drepturile si obligatiile acestuia. De asemenea, ordonanta prevede infiintarea si stabileste atributiile Uniunii Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania.
Evaluarea reprezinta activitatea de estimare a valorii, materializata intr-un inscris, numit raport de evaluare, realizata in conformitate cu standardele specifice acestei activitati si cu deontologia profesionala, de un evaluator autorizat. Rapoartele de evaluare se elaboreaza la solicitarea oricarei persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat.
Ordonanta de Guvern nr. 24/2011 prevede si infiintarea Uniunii Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania. Din ea vor face parte evaluatorii autorizati, in conditiile stabilite de Ministerul Finantelor.
Uniunea este autoritatea competenta care organizeaza, coordoneaza si autorizeaza desfasurarea activitatii de evaluator autorizat in Romania.
Ce activitati desfasoara evaluatorii autorizati?
Evaluatorii autorizati, membri ai Uniunii desfasoara, in principal, urmatoarele activitati:
a) evaluari de bunuri imobile;
b) evaluari de intreprinderi;
c) evaluari de bunuri mobile;
d) evaluari de actiuni si alte instrumente financiare;
e) evaluari de fond de comert si alte active necorporale;
f) verificari de rapoarte de evaluare.
Activitatea de evaluare poate fi desfasurata numai de persoanele care au calitatea de evaluator autorizat, inscrise in Tabloul Uniunii si care dovedesc aceasta cu legitimatia de membru sau autorizatia valabila la data evaluarii. Tabloul Uniunii se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei.
Formarea profesionala initiala si continua a evaluatorilor autorizati se asigura prin cursuri de formare profesionala organizate de Uniune. De asemenea, cursurile si programele de formare profesionala a evaluatorilor autorizati vor fi aprobate de Consiliul director.
Uniunea are in componenta sa urmatoarele categorii de membri, evaluatori autorizati:
a) membri stagiari, persoane fizice;
b) membri titulari, persoane fizice;
c) membri acreditati, persoane fizice;
d) membri corporativi, persoane juridice;
e) membri inactivi;
f) membri de onoare.
Uniunea are ca membri evaluatori autorizati persoane fizice care, din punctul de vedere al dreptului de exercitare a profesiei, sunt activi sau inactivi si persoane juridice. De asemenea, este evaluator autorizat inactiv persoana care nu are dreptul sa exercite profesia de evaluator autorizat deoarece se afla in una dintre urmatoarele situatii:
- a fost sanctionata disciplinar cu suspendarea dreptului de exercitare a calitatii de membru pe o perioada de pana la 12 luni, conform prezentei ordonante;
- are atributii de control financiar in cadrul Ministerului Finantelor Publice sau al altor institutii publice, cu exceptia situatiilor prevazute expres de lege;
- se afla intr-o situatie de incompatibilitate prevazuta de o lege speciala.
Schimbarea calitatii declarate de evaluator autorizat activ sau inactiv se va comunica in scris Uniunii de catre persoana in cauza, in termen de 10 zile de la modificarea situatiei sale.
Drepturile evaluatorilor autorizati
Conform O.G nr. 24/2011 evaluatorii autorizati au urmatoarele drepturi:
- sa perceapa onorarii pentru activitatea desfasurata, onorarii care nu se stabilesc procentual din valoarea estimata prin raportul de evaluare;
- sa participe la toate activitatile si manifestarile care constituie obiectul de activitate al Uniunii;
- sa consulte bazele de date, lucrarile, publicatiile si materialele documentare de care dispune Uniunea si sa beneficieze de toate conditiile puse la dispozitie de Uniune pentru ridicarea nivelului de pregatire profesionala;
- sa fie alesi in organele de conducere si in comisiile Uniunii;
- sa fie inscrisi in Tabloul Uniunii.
In ceea ce ii priveste pe membrii Uniunii, acestia au urmatoarele obligatii:
- sa plateasca cotizatia anuala. Neplata acesteia in cuantumul si la termenele stabilite de Consiliul director atrage excluderea de drept din Uniune;
- sa elaboreze rapoartele de evaluare potrivit standardelor de evaluare adoptate de Uniune;
- sa respecte codul de etica al profesiei de evaluator autorizat, precum si regulamentele adoptate de organele de conducere ale Uniunii.
Cum sunt sanctionati evaluatorii?
Potrivit actului normativ, evaluatorii raspund in desfasurarea activitatii lor disciplinar, civil sau penal, dupa caz.
Sanctiunile disciplinare care se aplica evaluatorilor autorizati pot fi: avertisment scris, avertisment cu actiune corectiva profesionala, suspendarea calitatii de membru pe o perioada de pana la 12 luni sau retragerea calitatii de membru al Uniunii.
De asemenea, abaterile in functie de care se aplica sanctiunile disciplinare se stabilesc prin regulamentul de organizare si functionare al Uniunii.
Comentarii articol (19)