avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... EXPERT JUDICIAR = EVALUATOR ?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

EXPERT JUDICIAR = EVALUATOR ?

Buna seara,
Supun atentiei d-voastra urmatoarea situatie:
Instanta numeste un expert judiciar in vederea efectuarii expertizei auto, unul dintre obiectivele expertizei fiind, precizarea pretului de piata al unui autoturism avand aceeasi marca si vechime cu cel al autoturismului avariat, la data incidentului.
Expertul rapunde solicicitarii, evaluand autovehiculul.
Intrebari: este expertul tehnic autorizat sa faca evaluarea pentru stabilirea valorii autoturismului???? Are acesta, calitatea de evaluator autorizat ????
....sau evaluarile pot fi facute doar de catre evaluatorii autorizati (ANEAR) potrivit OG 24/30.08.2011 ???
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 20:17, 2 Noiembrie 2013
Cu siguranta este autorizat intruat instanta l-a ales de pe lista expertilor Ministerului Justitiei.
ANEAR este o asociatie profesionala care nu are atributii in numirea expertilor tehnici judiciari. Acesti experti sunt autorizati de catre MJ si figureaza in lista afisata pe site-ul MJ.
Expertii tehnici judiciari in specialitatea auto nu sunt obligati prin OG nr. 2/ 2000 cu modiifcarile si completarile ulterioare, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara, sa faca parte din asociatii profesionale, organizate pe specialitati profesionale care functioneaza dupa un regulamenmt propriu, aprobat de catre membrii asociatiei respective.
Multumesc frumos, as dori sa stiu insa si de ce nu ar fi putut fi efectuata expertiza de catre un evaluator ANEVAR?! Care este diferenta dintre un expert tehnic judiciar si un evaluator ANEVAR?
Va foarte multumesc pentru clarificare! Imi este de un real folos, deoarece una dintre obiectiunile facute de catre o parte, invoca acest lucru: "expertul tehnic nu este autorizat sa faca evaluari pentru stabilirea valorii. Pot face evaluari doar evaluatorii autorizati, potrivit OG24/2011".
Am raspuns anterior. Expertul tehnici judiciar este autorizat de catre MJ.
Expertului ANEVAR, daca nu este si expert tehnic judiciar (autorizat de catre MJ), nu i se va incredinta de catre instanta de judecata efectuarea unei expertize tehnice judiciare.

Alte discuții în legătură

Standardele anevar de evaluare se aplica si in practica judiciara? Radu1955 Radu1955 Buna seara, As dori sa intreb daca standardele ANEVAR de evaluare sunt valabile/obligatorii si in practica judiciara? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Expertul tehnic judiciar poate face si evaluarea bunurilor fara ca acesta sa fie expert evaluator autorizat anevar ? DenisRif DenisRif intr-un proces de partaj Expertul Tehnic Judiciar poate face si Evaluarea bunurilor fara ca acesta sa fie Expert Evaluator Autorizat ANEVAR in spiritul O.G. ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic judiciar evaluator - atestat anevar ContSters48299 ContSters48299 Oare un expert tehnic judiciar care a dobandit in trecut (inainte de 2011) specializarea \\"Evaluari proprietati imobiliare\\" are dreptul sa intocmeasca ... (vezi toată discuția)