Senatul a aprobat, luni, printr-un proiect de lege, ordonanta de urgenta care stabileste ca activitatea de evaluare a bunurilor va putea fi desfasurata doar de catre evaluatori autorizati. Pana in prezent, nu a existat o reglementare legislativa expresa a activitatii de evaluare sau a modalitatii de organizare a persoanelor care desfasoara asemenea activitati.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 24/2011 privind unele masuri in domeniul evaluarii bunurilor a fost adoptat de Senat cu 105 voturi "pentru" si 6 "impotriva".
In Ordonanta de Guvern nr. 24/2011,
publicata in Monitorul Oficial in data de 2 septembrie 2011, este
reglementata activitatea de evaluare, precum si
modalitatea de organizare si functionare a profesiei de evaluator autorizat. Actul normativ defineste calitatea de evaluator autorizat si stabileste statutul, drepturile si obligatiile acestuia. De asemenea, ordonanta prevede infiintarea si stabileste atributiile Uniunii Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania.
Motivele invocate de Ministerul Finantelor pentru aparitia acestei reglementari sunt protectia consumatorilor, beneficiarilor serviciilor si a lucratorilor, loialitatea tranzactiilor comerciale si combaterea fraudei.
Evaluarea reprezinta
activitatea de estimare a valorii, materializata intr-un inscris, numit raport de evaluare, realizata in conformitate cu standardele specifice acestei activitati si cu deontologia profesionala, de
un evaluator autorizat.
Rapoartele de evaluare se elaboreaza la solicitarea oricarei persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat.
Odata cu actul normativ publicat in Monitorul Oficial se va infiinta si
Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania. Din ea vor face parte evaluatorii autorizati, in conditiile stabilite de Ministerul Finantelor.
Uniunea este autoritatea competenta care
organizeaza, coordoneaza si autorizeaza desfasurarea activitatii de evaluator autorizat in Romania.
Evaluatorii autorizati, membri ai Uniunii desfasoara, in principal, urmatoarele activitati:
a) evaluari de bunuri imobile;
b) evaluari de intreprinderi;
c) evaluari de bunuri mobile;
d) evaluari de actiuni si alte instrumente financiare;
e) evaluari de fond de comert si alte active necorporale;
f) verificari de rapoarte de evaluare.
Activitatea de evaluare poate fi desfasurata
numai de persoanele care au calitatea de evaluator autorizat, inscrise in Tabloul Uniunii si care dovedesc aceasta cu legitimatia de membru sau autorizatia valabila la data evaluarii. Tabloul Uniunii se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei.
Comentarii articol (40)