Una dintre cele mai importante modificari din 2011 in ceea ce priveste cazierul fiscal se refera la radierea faptelor inscrise in acest document. Mai exact, prin OG nr. 25/2011, s-a stabilit ca termenele in care faptele sunt sterse din cazier sa difere in functie de gravitatea lor. Astfel, fapte care constituie contraventii, dar nu au o gravitate deosebita, sunt radiate din cazierul fiscal in termen de 1 an, in timp ce infractiunile cu gravitate deosebita sunt sterse din document dupa 5 ani (termen valabil si pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante).
Cand se sterg faptele din cazierul fiscal?
Potrivit OG 25/2011, contribuabilii care au inscrise date in cazierul fiscal se scot din evidenta daca se afla in urmatoarele situatii:
- faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt sanctionate de lege;
- a intervenit reabilitarea de drept sau judecatoreasca constatata prin hotarare judecatoreasca;
- faptele inscrise in cazierul fiscal sunt sanctionate ca infractiuni si nu au mai savarsit fapte de aceasta natura intr-o perioada de 5 ani de la data ramanerii definitive a ultimului act prin care au fost sanctionate aceste fapte;
- faptele inscrise in cazierul fiscal sunt sanctionate drept contraventii si nu au mai savarsit fapte de natura celor reglementate de OG nr.75/2001 intr-o perioada de un an de la data ramanerii definitive a ultimului act prin care au fost sanctionate aceste fapte, cu conditia achitarii cuantumului amenzilor contraventionale.
In situatia in care cuantumul amenzilor nu a fost achitat in aceasta perioada, scoaterea din evidenta se realizeaza la data achitarii amenzilor sau dupa implinirea unui termen de 5 ani de la data ramanerii definitive a ultimului act prin care au fost sanctionate aceste fapte.
- faptele inscrise in cazierul fiscal sunt sanctionate drept contraventii la regimul produselor accizabile si nu au mai savarsit fapte de natura celor reglementate de OG nr. 75/2001 de 5 ani de la data ramanerii definitive a ultimului act prin care au fost sanctionate aceste fapte;
- au fost stinse creantele fiscale datorate ca urmare a atragerii raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent. Data scoaterii din evidenta este data stingerii creantelor fiscale, insa nu mai devreme de un an de la data comunicarii deciziei organului fiscal competent ramase definitiva in sistemul cailor administrative sau judiciare de atac. in situatia in care creantele fiscale nu au fost stinse in termen de 5 ani de la comunicarea deciziei, scoaterea din evidenta se realizeaza incepand cu aceasta data;
- contribuabilul declarat inactiv a fost reactivat.
- decesul, respectiv radierea contribuabilului.
Fapte noi care sunt inscrise in cazier
Printr-o hotarare de Guvern ( nr. 1078/2011), Executivul a stabilit si alte contraventii care sunt inscrise in cazierul fiscal. Este vorba despre faptele prevazute la art. 219 alin. (1) lit. (n –(p din Codul de procedura fiscala:
- refuzul de a prezenta organului financiar-fiscal bunurile materiale supuse impozitelor, taxelor, contributiilor datorate bugetului general consolidat, în vederea stabilirii realitatii declaratiei fiscale;
- neretinerea, potrivit legii, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa;
- retinerea si nevarsarea în totalitate, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa, daca nu sunt savarsite în astfel de conditii încat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni.
De asemenea, actul normativ mai stabileste ca in cazierul fiscal al unui contribuabil pot fi inscrise si detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 tigarete, 400 tigari de foi de 3 grame, 200 tigari de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, bauturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri.
Acest act normativ reorganizeaza totodata si modul in care sunt prezentate faptele inscrise in cazierul fiscal.
Daca pana la intrarea in vigoare a acestei hotarari, aceste fapte erau organizate doar in doua categorii: infractiuni si contraventii, odata cu HG nr. 1078/2011, faptele sunt incadrate in 16 categorii, in functie de actul normativ care le incrimineaza.
De asemenea, in cazul unor anumite fapte, care se inscriau oricum in cazierul fiscal, prin aceasta hotarare, Guvernul a actualizat doar baza legala care le incrimineaza.
In acelasi timp, HG nr. 1078/2011 mai stabileste ca faptele care constituie contraventii la regimul produselor accizabile, potrivit OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala se mai inscriu in cazierul fiscal doar pana la 1 ianuarie 2012 intrucat, incepand cu aceasta data, se vor inscrie in cazierul fiscal faptele care constituie contraventii la regimul produselor accizabile, potrivit Codului fiscal.
Formularele necesare pentru solicitarea cazierului fiscal, modificate in octombrie
Ordinul MFP nr. 2.696/2011 a aprobat modelul si continutul formularelor necesare pentru solicitarea si comunicarea datelor inscrise in cazierul fiscal (unele dintre ele suferind mici modificari). Este vorba despre:
- 500 „Fisa de inscriere in cazierul fiscal”,
- 501 „Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal;
- 502 „Cerere de eliberare a certificatului de cazier fiscal”;
- 503 „Cerere de rectificare a datelor inscrise in cazierul fiscal";
- 504 „Certificat de cazier fiscal” si anexa la certificatul de cazier fiscal;
- 505 „Fisa de inscriere in cazierul fiscal a atragerii raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent”;
- 506 „Fisa de inscriere in cazierul fiscal privind inactivitatea fiscal";
- 507 „Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal privind atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent ”;
- 508 „Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal privind inactivitatea fiscal".
Ordinul MFP stabileste ca fisa de inscriere in cazierul fiscal si fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal se completeaza si se editeaza numai cu ajutorul programului de asistenta.
De asemenea, acest ordin a aprobat si proceduri diferite (descarca-le de aici) pentru inscrierea sau stergerea in/din cazierul fiscal a inactivitatii unui contribuabil, in functie de motivele pentru care respectivul contribuabil a fost declarat inactiv:
• daca nu si-a depus declaratiile fiscale;
• de catre inspectia fiscala, in conditiile art. 781 alin. (1) lit. b)—c) din Codul de procedura fiscala. (Cititi mai multe despre declararea unui contribuabil inactiv AICI si AICI).