La o simpla cautare pe internet, poti gasi numeroase site-uri unde sunt calculate salariile minime in functie de anumiti coeficienti de salarizare, stabiliti de un asa-zis contract colectiv de munca unic la nivel national.
Totusi, este esential sa precizam ca pentru 2012 nu exista niciun contract de munca unic la nivel national in vigoare. Cu alte cuvinte, nu exista nici coeficienti de salarizare care sa se aplice la nivel national, iar toate calculele pe care le puteti gasi pe internet sunt eronate, fiind bazate pe un contract colectiv de munca unic la nivel national care NU EXISTA.
"La Ministerul Muncii nu a fost incheiat sau inregistrat niciun contract colectiv unic la nivel national", a declarat, la solicitarea AvocatNet.ro, Serghei Mesaros, director al Directiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Mai mult decat atat, trebuie sa retineti ca in legislatia romaneasca actuala nici macar nu mai exista notiunea de contract colectiv unic la nivel national, odata cu intrarea in vigoare a Legii Dialogului Social (Legea nr. 62/2011). Acest act normativ a intrat in vigoare la data de 13 mai 2011.
Avocatul Radu Ionescu, Managing Partner al casei de avocatura Ionescu si Sava, a explicat pentru AvocatNet.ro ca Legea Dialogului Social stabileste ca se pot negocia si incheia contracte colective de munca doar la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate. Ceea ce inseamna ca singurii coeficienti de salarizare care pot exista sunt cei prevazuti in aceste contracte colective de munca semnate la nivel de unitati, grupuri de unitati sau sectoare de activitate.
Chiar recent, Guvernul a aprobat, printr-un act normativ, sectoarele de activitate din economia nationala pentru care se pot negocia contracte colective de munca. Citeste aici care sunt acestea!
Conform Legii Dialogului Social, contractul colectiv de munca reprezinta conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala si reprezentantii angajatilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca. Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca, in vederea asigurarii pacii sociale. Contractul colectiv de munca nu poate fi denuntat unilateral.
Comentarii articol (63)