De-a lungul timpului, lumea literara a fost confruntata cu diverse falsuri literare, privite ca adevarate scandaluri la vremea respectiva. Insa experienta a aratat ca cititorii uita repede de ce s-a facut atata valva in jurul autenticitatii vreunei opere, si, in final, tot actul literar este cel care trece testul timpului. Motivele pentru acest gen de sarlatanii sunt multe: dorinta de a atinge gloria literara, imbogatirea, razbunarea, admiratia sau pur si simplu din amuzament.
Manuscrisele atestand crestinarea lui Constantin
Acest antic document latin a fost folosit timp de secole de catre Vatican pentru a-si justifica influenta puterii bisericii asupra conducatorilor de state. Scrierile descriu amanuntit modul in care Constantin cel Mare, in secolul al IV-lea, a cedat toate drepturile sale imparatesti Papei Silvestru care il vindecase de lepra. De atunci, se precizeaza in manunscris, toti conducatorii de state trebuie sa isi delege puterea in mainile papilor. Documentul a fost scris probabil in anii 760. Un cercetator a adus in discutie pentru prima data in 1440 problema autenticitatii documentelor, si, desi avea dovezi ca acestea erau, de fapt, niste falsuri, abia in secolul al XVIII-lea biserica a renuntat la aducerea in discutie a acestor documente.
Thomas Chatterton
Tanarul Chatterton a inceput sa scrie poeme medievale false inca de cand avea 12 ani. In 1769, disperat sa-si vada operele publicate, s-a gandit la o mica smecherie de marketing. A inceput sa faca sa circule zvonuri cum ca poeziile sale ar fi, de fapt, scrierile unui calugar din secolul al XV-lea. Farsa sa a fost insa descoperita, iar tanarul poet s-a sinucis inainte de a implini 18 ani. Insa si-a castigat mult dorita nemurire literara, devenind una dintre figurile emblematice ale romantismului.
Jurnalele lui Hitler
In 1983 o revista germana a cumparat 62 de volume din ceea ce se credea a fi jurnalele pierdute ale lui Adolf Hitler. Putin dupa sinuciderea sa, se pare ca jurnalele au fost expediate in graba, impreuna cu alte lucruri de valoare, cu avionul, nu se stie spre ce destinatie. Avionul insa s-a prabusit, iar jurnalele au fost descoperite de niste tarani din zona. Acestea contineau informatii detaliate despre viata zilnica a lui Hitler intre anii 1932-1945. Multi istorici au fost pacaliti crezand ca aceste caietele erau intr-adevar autentice, iar Times s-a grabit sa publice pasaje din ele. Dupa analize elaborate, s-a demonstrat ca jurnalele erau niste falsuri, pline de erori istorice.
Vortigern si Rowena
S-a crezut ca este ultima piesa scrisa de Shakespeare, pierduta si recuperata in secolul al XVIII-lea. Manuscrisul a fost facut public de William Ireland in anii 1790 si s-a crezut in autenticitatea sa pana in 1796, cand, in ziua premierei, a fost descoperit adevarul, iar piesa nu a apucat niciodata sa fie pusa in scena. William Ireland s-a dovedit mai tarziu a fi un farsor de profesie, strangand o frumusica avere din crearea a diferite scrisori si manuscrise despre care sustinea ca ar fi apartinut lui Shakespeare, pe care le vindea apoi la preturi exorbitante colectionarilor.
Scrisori ale...
... lui Robert Boyle, Isaac Newton, Blaise Pascal, Cleopatra, Pilat din Pont, Iuda Iscarioteanu, Ioana d'Arc, Cicero, Dante. Desi nu s-ar spune la prima vedere, toate acestea au ceva in comun. Sunt fabricate de acelasi farsor. Vrain Denis-Lucas si-a desavarsit sarlataniile intre 1854-1868 si a fost prins in 1869. Cu toate ca falsurile sale au avut o viata scurta, a fost suficienta cat sa ii aduca lui Lucas sute de mii de franci din vanzarea lor unor naivi si impatimiti colectionari. Desi toate scrisorile erau scrise in franceza, pe acelasi tip de hartie, cu aceeasi cerneala si chiar si scrisul nu era extrem de diferit, niciunul dintre cumparatori se pare ca nu si-a pus atunci problema autenticitatii materialelor.
Comentarii articol (24)