Era odata un cavaler nobil pasionat de echitatie. La varsta de 96 de ani, zacind pe patul de moarte, l-a chemat pe nepotul sau sa-si ia ramas bun. Dupa ce a facut-o, in timp ce nepotul se indrepta spre usa sa plece, pentru prima data a vazut lacrimi in ochii unchiului sau. Batranul i-a luat mana tanarului si i-a spus cu blandete:Astfel, este un lucru sigur ca echitatie practicata cu periodicitate ajunge sa devina dincolo de orice, un mod de viata si un exercitiiu de educare a fiintei umane.
- Este o adevarata nenorocire ca trebuie sa mor chiar acum.
- Dar de ce? a intrebat nepotul lui mangiind cu afectiune mana batranului. Acest timp vine pentru fiecare om si tu ai avut o viata atat de lunga, bogata si binecuvintata.
- Da, a zis batranul, dar numai saptamana trecuta am descoperit pentru prima data ce inseamna cu adevarat sa calaresti un cal.
Oare care au fost inceputurile acestui sport?
Se spune ca brahmanii indieni au fost primii oameni care au folosit calul, iar chinezii au fost cei care au ridicat echitatia la nivel de arta. In Europa, calul a patruns ca un mijloc de deplasare si ca un aliat in munca pamantului. Grecii credeau ca aceste animale veneau din mare, fiind o creatie a zeului marii, Poseidon, iar sirienii au fost cei care au inventat saua. Asa a inceput totul.
Acum se considera ca omul si calul au devenit unii dintre cei mai buni parteneri, iar calul reprezinta un simbol pentru intelepciune, eleganta, utilitate si putere. Odata cu trecerea timpului acest sport a devenit usor accesibil si in lumea oamenilor simpli.
Cei care aleg sa practice echitatia au numeroase avantaje
Dintre multele avantaje pe care echitatia le are, dorim sa punem accent pe elementele terapeutice. Astfel, creierul limbic (cel responsabil de calitatea emotiilor, senzatiilor, simturilor) comunica direct cu calul. Acest proces aduce urmatoarele efecte: te redresezi emotional, te echilibrezi si te calmezi.
Se stie ca in multe tari ale lumii echitatia este folosita in scop terapeutic. In Anglia, spre exemplu, exista chiar si un program special pentru oamenii de afaceri, pentru a-i incuraja, prin lucrul cu caii, sa fie mai onesti, sa aleaga in profesie o cale mai sincera si cinstita.
In Romania echitatia poate fi practicata in toate zonele tarii. Romania se inscrie in randul tarilor din Europa cu cea mare pondere a hergheliilor de stat.
Stiai ca?
Federatia Ecvestra Romana (FER) a fost infiintata in 12 decembrie 1930, urmand ca in acelasi an sa adere la Federatia Ecvestra Internationala (FEI).
Echipamentul unui calaret este compus din urmatoarele elemente: sei, chingi, scarite, paturi, valtrape, fraie, capestre, zabale, articole pentru lonjare, protectii, bandaje, produse pentru igiena si intretinerea cailor, imbracata si incaltaminte speciala. Numarul si complexitatea acestor echipamente creste proportional cu intensitatea hobby-ului dumneavoastra. Puteti sa achizitionati aceste produse sau pur si simplu sa mergeti la un club de calarie.
__
Tu ce hobby ai? Intra in UNIVERSUL HOBBY-urilor si gasesti peste 100 de hobby-uri din care poti alege.
Test: Hobisti te provoaca: Gaseste-ti hobby-ul si aloca timp pentru el!
Comentarii articol (4)