Este un sport despre care nu auzim la televizor, despre care nu citim in ziare, despre care nu discutam la o cafea si care in acest moment a intrat intr-un con de umbra.
Este trist ca o natiune sa nu isi promoveze sportul national
Oina este un “personaj” nascut in popor, un sport inventat de ciobanii romani care isi “oinau “ oile, adica le coborau de la munte in perioada rece a anului. Este un sport care s-a transmis de la o generatie la alta si pe care noi l-am primit mostenire.
Dar, oare cum am pretuit noi acest dar al stramosilor nostri?
Oina in diverse regiuni ale tarii
Acest sport a avut numeroase denumiri in istorie. Astfel, cunoastem oina ca lopta mica in Banat, pila in Transilvania , de-a lunga sau lopta lunga in Sibiu, fuga in Blaj, matca mare, hilca, baciul in Dej, hoina in Muntenia si Moldova si, in cele din urma, oina in Maramures- zona Lapusului.
In plus, si mingea de joc a avut denumiri precum: mince, mice, pila, lapta, pulma, suca, topa sau topca.
Sporturi similare in lume
Aspectele specifice ale acestui sport sunt regasite si in sporturi precum „baseball-ul” american, jocul „ paume” din Franta, „palsepool-ul” finlandez sau „schlagball-ul” german. Ei stiu poate mai bine decat noi sa isi apare istoria si traditia.
Care este istoria jocului de oina?
Se spune ca oina a fost atestat ca sport inca din timpul domniei lui Vlaicu Voda, iar prima aparitie a unor informatii despre joc sunt redactate de Nicolae Iorga in cartea “Observatii si probleme banatene”( 1763).
In plus, in anul 1802, acest sport traditional al romanilor este introdus ca materie obligatorie in liceul din Sighetu Marmatiei. Exista chiar si o poveste amuzanta care il are ca actor principal pe Ion Creanga.
Grigore Ghica pune bazele scolii din Targu Neamt, corul elevilor este prezent la festivitate, doi elevi insa lipsesc, Ion Creanga si Vasile Conta, unde sa fie unde sa fie, ei jucau nestingheriti toleaca (oina) cu un bat si o minge.
Haideti sa sustinem eforturile Federatiei Romane de Oina si sa relansam acest sport national! Puterea sta in noi. Un popor ce nu isi cinsteste istoria si nu isi pastreaza traditie este lipsit de libertate. Imprumutam cat mai multe aspecte de la alte natiuni, dar cu ale nostre ce facem oare? Este trist sa spui ca oina este sportul national al romanilor, dar cu toate astea mult prea putini copii romani stiu despre acest sport. Cu cine tinem noi? Cine ne face noua agenda? Noi sau lasam pe ceilalti sa ne scrie in propria agenda?
Echipa Hobisti.ro sustine adevarate valori ale Romaniei. Si tu poti face acelasi lucru.
Test: Hobisti te provoaca: Gaseste-ti hobby-ul si aloca timp pentru el!
Comentarii articol (6)