Legislatia rutiera s-ar putea modifica, astfel incat permisul de conducere al soferilor care nu isi achita amenzile de circulatie la timp sa poata fi suspendat pana la plata acestora. Masura este cuprinsa in Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020, care urmeaza sa fie aprobata prin hotarare de Guvern. Documentul prevede, printre altele, si noi reguli pentru obtinerea permisului de conducere, dar si interzicerea folosirii dispozitivelor anti-radar.
In Romania, gradul de incasare a amenzilor la regimul circulatiei este sub 40 %, in timp ce la nivelul statelor membre UE acesta este de peste 90%, in Olanda fiind chiar de 98%, se arata in
Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020, care stabileste ca pentru imbunatatirea gradului de incasare a amenzilor contraventionale pot fi avute in vedere mai multe masuri.
Astfel, documentul prevede introducerea unui tichet de contraventie care sa insoteasca permisul de conducere. Acest tichet este destinat evidentierii evidentierii sanctiunilor contraventionale la regimul rutier achitate.
"Lipsa acestuia dovedeste neachitarea contravalorii amenzii si atrage dupa sine s
uspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pana la plata amenzii", explica autorii Strategiei.
De asemenea, o alta masura menita sa imbunatateasca gradul de colectare a amenzilor de circulatie se refera la posibilitatea aplicarii sanctiunilor contraventionale conducatorilor auto prin
plata pe loc, pe baza de chitanta eliberata de agentul constatator.
In acest caz, procesele verbale de contraventie pot fi intocmite "
la cerere, in vederea contestarii sanctiunii", se mai arata in Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020.
In plus, potrivit prevederilor din acest document, s-ar putea elimina
prescrierea proceselor verbale.
Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera mai precizeaza ca, pentru imbunatatirea gradului de incasare a amenzilor contraventionale, se mai are in vedere si crearea serviciului public on-line ce va permite utilizatorilor plata amenzilor contraventionale, neplata amenzii ducand la adaugarea de penalizari.
Ce alte modificari de legislatie ne mai asteapta
Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020 ar mai putea aduce alte zeci de modificari ale legislatiei rutiere in perioada urmatoare.
Astfel, conform prevederilor, ar putea fi create
instante specializate in domeniul circulatiei rutiere, care sa poata solutiona cu rapiditate dosarele din domeniul rutier, in conditiile in care, in momentul de fata, solutionarea acestor dosare "dureaza un timp nejustificat de lung", dupa cum subliniaza autorii documentului.
De asemenea, printre altele, Strategia mai prevede si
interzicerea folosirii dispozitivelor de detectare a aparatelor radar, masura menita sa stopeze agresivitatea rutiera.
Nu in ultimul rand, strategia prevede noi reguli privind obtinerea si innoirea permisului de conducere.
Spre exemplu, s-ar putea introduce obligativitatea prezentarii avizului medical eliberat de medicul de familie la preschimbarea/prelungirea valabilitatii permisului auto.
In ceea ce priveste obtinerea permisului de conducere, regulile s-ar putea inaspri, astfel incat cei care vor sa obtina dreptul de a conduce sa fie supusi unei evaluari mai ample, si nu doar unei verificari a cunoasterii legislatiei si abilitatatii de a efectua anumite manevre, cum se intampla in prezent. Potrivit prevederilor, s-ar putea introduce noi teste, atat practice, cat si teoretice referitoare la conducerea preventiva, evaluarea riscurilor,
siguranta rutiera,
primul ajutor, eficienta energetica, si
conducerea ecologica.
Mai mult decat atat, Strategia pentru Siguranta Rutiera prevede introducerea unui
permis provizoriu de circulatie, care sa ii impuna soferului anumite restrictii.
Urmariti maine AvocatNet.ro pentru a citi toate toate modificarile referitoare la permisul de conducere existente in Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (63)