- conducerea va avea loc in prezenta unui insotitor cu experienta, detinator al permisului de conducere corespunzator categoriei de vehicul condus si care va raspunde juridic solidar cu conducatorul pentru corectitudinea cu care este condus autovehiculul;
- conducerea se va efectua numai pe anumite drumuri publice si in anumite intervale orare.
Mai mult decat atat, examinarile pentru obtinerea permisului auto ar putea fi mai complexe, astfel incat cei care vor sa obtina dreptul de a conduce sa fie supusi unei evaluari mai ample, si nu doar unei verificari a cunoasterii legislatiei si a abilitatatii de a efectua anumite manevre, cum se intampla in prezent. Potrivit prevederilor, s-ar putea introduce noi teste, atat practice, cat si teoretice referitoare la conducerea preventiva, evaluarea riscurilor, siguranta rutiera, primul ajutor, eficienta energetica, si conducerea ecologica.
Strategia penru Siguranta Rutiera mai prevede, totdata, si introducerea unui permis provizoriu de conducere, care va functiona ca o perioada de proba pentru soferii incepatori.
Permisul provizoriu de conducere va fi valabil numai pe teritoriul Romaniei, va fi premergator obtinerii permisului de conducere si va impune anumite restrictii pentru conducatorul auto.
Tot in ceea ce priveste permisele, Strategia Guvernului mai prevede si reducerea duratei de valabilitate a permisului incepand cu o anumita varsta, dar si obligativitatea prezentarii avizului medical eliberat de medicul de familie la preschimbarea/prelungirea valabilitatii permisului auto (in prezent, avizul medical este solicitat la preschimbarea permisului sau la prelungirea valabilitatii doar daca documentul este expirat).
Programe de reabilitare pentru soferii indisciplinati in trafic
Totodata Executivul vrea sa initieze si sa finanteze programe complexe de reabilitare pentru soferii cu abateri repetate, cu permis suspendat sau anulat. Astfel, se analizeaza posibilitatea introducerii unor programe de conducere preventiva, de consiliere/reabilitare psihologica pentru soferii care incalca prevederile legale privitoare la viteza si la consumul de alcool la volan, precum si programe de consiliere-reeducare post-eveniment de circulatie.
"Aceste programe vor fi voluntare sau obligatorii si se vor baza pe faptul ca incalcarile repetate ale legislatiei rutiere nu sunt cauzate atat de necunoasterea regulilor, cat de atitudinile conducatorilor auto. Acestea pot fi corectate mai ales prin consiliere psihologica si programe de conducere preventiva si de schimbare a comportamentelor celor care incalca prevederile legale", se arata in Strategia pentru Siguranta Rutiera.
Mai mult decat atat, conform prevederilor, soferii ar putea avea posibilitatea de a opta pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului auto prin participarea in centre autorizate la programe de reabilitare comportamentala / consiliere psihologica, la cursuri de conducere defensiva/ preventiva sau la efectuarea in spitale a unui stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere, dupa caz.
Pedepse mai aspre pentru depasirea limitei de viteza
Strategia de Siguranta Rutiera prevede, de asemenea, si cresterea gradului de intransigenta a legii in ceea ce priveste conducerea vehiculelor care circula cu viteza mai mare decat viteza legala, prin cresterea graduala, in functie de cuantumul vitezei, a duratei de suspendare a permisului si a cuantumului amenzii.
In plus, documentul mai urmareste si interzicerea accesului pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu exceptia drumurilor comunale, pentru care este obligatoriu sa existe avizul autoritatilor administratiei publice locale.
Cititi ce alte modificari ale legislatiei rutiere mai propune Strategia Guvernului in articolul "Nu ti-ai platit o amenda de circulatie? Permisul de conducere ti-ar putea fi suspendat".
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (45)