In conformitate cu OMCTI nr.218 din 14 iunie 2004 privind procedura de avizare a instrumentelor de plata cu acces la distanta, de tipul aplicatiilor internet-banking, home-banking sau mobile-banking, in perioada 1 aprilie - 30 iunie a fiecarui an se inainteaza catre MCTI documentatia tehnica in vederea avizarii.
Bancile sunt asteptate sa depuna documentele necesare avizarii instrumentelor de plata cu acces la distanta. Dupa analizarea documentatiei, in termen de 15 zile calendaristice de la data inregistrarii acesteia la Secretariatul de Stat pentru Tehnologia Informatiei, MCTI va comunica solicitantului decizia sa cu privire la acordarea avizului si va notifica BNR in legatura cu aceasta.
Avizul, emis de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in conformitate cu prevederile art. 31 lit. f) din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2002 privind tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la aceste tranzactii, confera solicitantului dreptul de a mentine autorizatia din partea Bancii Nationale a Romaniei pentru emiterea instrumentului de plata cu acces la distanta.
Avizul emis de MCTI confirma indeplinirea de catre sistemul informatic al bancii si de solutia software, prin intermediul carora instrumentul de plata cu acces la distanta este oferit, a unor cerinte minime de securitate, referitoare la: confidentialitatea si integritatea comunicatiilor; confidentialitatea si nonrepudierea tranzactiilor; confidentialitatea si integritatea datelor; autenticitatea partilor care participa la tranzactii; protectia datelor cu caracter personal; pastrarea secretului bancar; impiedicarea, detectarea si monitorizarea accesului neautorizat in sistem; restaurarea informatiilor gestionate de sistem in cazul unor calamitati naturale, evenimente imprevizibile; orice alte activitati sau masuri tehnice intreprinse pentru exploatarea in siguranta a sistemului.
Numarul de utilizatori ai instrumentelor de plata cu acces la distanta de tip Internet bankng, Home Banking si Mobile banking a depasit 56.000 in primul trimestru al acestui an. La sfarsitul primului trimestru al anului 2004 se inregistrau 24.200 utilizatori.
Peste 2,2 milioane de tranzactii au fost efectuate prin intermediul acestor instrumente in perioada ianuarie-martie 2005, comparativ cu 1,6 milioane in primul trimestru al anului trecut.
Comentarii articol (0)