E-banking inseamna ca putem face plati (inclusiv facturi de telefon, lumina etc), transferuri, depozite bancare, schimburi valutare sau putem afla situatia conturilor bancare sau contului de card, fara a ne deplasa la banca, pe internet sau prin telefonul mobil.
Cu alte cuvinte, ne putem consulta conturile bancare si putem face chiar noi operati bancare, direct de la calculator, fara ajutorul unui consilier bancar.
Ceea ce inseamna ca scutim timp si avem acces la conturile bancare din orice loc al tarii sau al lumii. In plus, operatiunile bancare la distanta sunt mai ieftine (uneori chiar si cu 50%) decat cele clasice la ghiseu.
Exemplu: Raiffeisen Online
Iata de exemplu care sunt avantajele prezentate de Raiffeisen clientilor sai care utilizeaza serviciul internet banking (Raiffeisen Online):
- Economie de timp: nu mai este nevoie sa te deplasezi la banca.
- Disponibilitate: serviciul este disponibil indiferent de zi sau ora, prin intermediul oricarui computer ce indeplineste conditiile tehnice si este conectat la internet.
- Beneficiezi de costuri minime: comisioanele sunt cu pana la 50% mai mici decat la ghiseele bancii
- Control: ai in permanenta acces la informatii despre soldul conturilor tale si beneficiezi de asistenta acordata non-stop.
- Securitate: Raiffeisen Online foloseste o tehnologie de varf , utilizand un sistem de criptare SSL la 128 biti, garantand securitate optima pentru tranzactiile tale.
Costurile serviciului de internet banking de la Raiffeisen:
- Abonament lunar : 1 EUR echivalent RON
- Comisioane :
- Transferuri intre conturi proprii: 0 RON
- Plati intrabancare in RON: 1 RON indiferent de suma transferata
- Plati intrabancare in valuta: 0 RON
- Plati interbancare: 3,1 RON indiferent de suma transferata
- Seviciu Plati Directe Furnizori: 1.5 RON pentru fiecare plata efectuata
Cum se utilizeaza Raiffeisen Online?
Pentru a putea beneficia de acest serviciu trebuie sa ai cel putin un cont curent deschis la banca si un card de debit. In urma semnarii contractului vei primi un cod de utilizator si o parola de acces pe site-ul https://www.raiffeisenonline.ro.
Nu este nevoie ca utilizatorul sa instaleze pe calculatorul sau vreun program, serviciul putand fi accesat direct pe site-ul bancii.
In cat timp se fac platile?
Platile intrabancare se efectueaza online indiferent de ziua si ora in care le ordonati. Platile interbancare efectuate in zilele lucratoare pana la ora 14:00 banii ajung la banca beneficiarului in ziua respectiva, iar cele efectuate dupa ora 14:00 ajung a doua zi. In cazul in care acestea sunt efectuate intr-o zi nelucratoare, banii vor ajunge in urmatoarea zi lucratoare.
Plata automata a facturilor (Direct Debit)
Daca activezi serviciul Plati Directe Furnizori, banca va plati automat din contul tau, la data scadenta, factura catre furnizorul de utilitati selectat de tine (factura la telefon, la lumina, cablu etc.)
S-a dublat numarul utilizatorilor de e-banking
Recapituland, e-banking este denumirea acelor plati bancare la distanta, adica operatiuni bancare precum plati, depozite sau consultarea conturilor pe care le putem face prin internet (internet banking), printr-o aplicatie instalata de banca la sediul utilizatorului (home banking) sau prin telefonul mobil (mobile banking).
Pentru a va face o idee despre dezvoltarea acestui serviciu bancar la distanta, iata ultimele statistici.
Numarul utilizatorilor de e-banking aproapte s-a dublat in primele trei trimestre ale anului trecut, ajungand de la 100.799 la sfarsitul lui 2005 la 187.471 la sfarsitul lunii septembrie 2006, indica statisticile Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Infomatiei (MCTI).
In privinta numarului de tranzactii e-banking, acestea au crescut de la 3.546.549 la sfarsitul lui 2005 la 4.851.424 la sfarsitul lunii septembrie din 2006.
Si valoarea tranzactiilor s-a dublat in primele noua luni ale anului 2006, aceasta ajungand la 44,8 miliarde euro, in comparatie cu sfarsitul lui 2005, cand era de numai 20,5 miliarde.
Media valorica a unei tranzactii a crescut de la 3.705 Euro in trimestrul III 2003 la 9.240 Euro in trimestrul III 2006. Aceasta evolutie confirma faptul ca cei care au devenit utilizatori ai serviciilor/instrumentelor de plata cu acces la distanta sunt in marea lor majoritate companii, potrivit No-Cash.
Datele centralizate de MCTI vizeaza platile/tranzactiile efectuate prin Internet banking, mobile banking si home banking. Incepand cu data de 1 aprilie 2006, 27 de banci au fost avizate conform Ordinului MCTI nr.218/2004 privind procedura de avizare a instrumentelor de plata cu acces la distanta, de tipul aplicatiilor internet-banking, home-banking sau mobile-banking. Data valabilitatii acestor avize este 01.04.2007.
Comentarii articol (0)