21 din cele 39 de bãnci active pe piaþa româneascã pun la dispoziþia clienþilor 28 de instrumente de platã cu acces la distanþã, 14 dintre acestea fiind soluþii de Internet Banking, 12 de Home Banking ºi 2 de Mobile Banking.
„Mediul bancar oferã clienþilor tot mai multe servicii bazate pe soluþii informatice. În momentul de faþã, 21 de bãnci de pe piaþa româneascã dispun de instrumente de platã cu acces la distanþã, 18 dintre aceste aplicaþii fiind avizate de MCTI, dintre care, pânã în acest moment, 5 auditate din punct de vedere a securitãþii de cãtre experþi independenþi, certificaþi ca auditori de sisteme informatice – CISA. Alte 10 sunt în curs de avizare de cãtre MCTI.
Asigurarea condiþiilor de securitate a serviciilor electronice bancare ºi a operaþiunilor ne preocupã în egalã mãsurã, având în vedere cã, doar în trimestrul al II-lea al acestui an, peste 2 miliarde euro ºi alte peste 230.000 de miliarde în lei au fost tranzacþionate de cãtre bãnci prin instrumente de platã online. În prezent, existã aproape 28.000 utilizatori ai cel puþin unui instrument de tip Internet banking, home banking sau mobile banking faþã de 14.000 în cel de-al doilea trimestru al anului trecut.” a declarat Adriana Þicãu, Ministrul Comunicaþiilor ºi Tehnologiei Informaþiei.
21 din cele 39 de bãnci active pe piaþa româneascã pun la dispoziþia clienþilor 28 de instrumente de platã cu acces la distanþã, 14 dintre acestea fiind soluþii de Internet Banking, 12 de Home Banking ºi 2 de Mobile Banking. 13 dintre instrumentele de platã cu acces la distanþã au fost auditate din punct de vedere al securitãþii în conformitate cu Ordinul 16/2003. 5 aplicaþii de tip Internet Banking, Home Banking ºi Mobile Banking au primit avizul în conformitate cu Ordinul 218/2004, urmând ca pe baza aceluiaºi act normativ sã fie eliberate avize pentru alte 10 astfel de soluþii informatice dupã evaluarea documentaþiei depuse.
Ordinul nr. 218/2004 privind procedura avizare a instrumentelor de platã cu acces la distanþã de tipul aplicaþiilor Internet Banking sau Home Banking, care abrogã Ordinul 16/2003, se aplicã bãncilor din România ºi reglementeazã procesul de eliberare a avizului tehnic în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 4/2002 emis de Banca Nationala a Romaniei privind tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de platã electronicã ºi relaþiile dintre participanþii la aceste tranzacþii.
În conformitate cu noul Ordin, avizul se elibereazã în urma prezentãrii unei opinii de audit întocmite de o o persoanã certificatã ca auditor de sisteme informatice - CISA din punct de vedere a securitãþii soluþiei informatice sau a produselor conþinute în aceasta. În mod cumulativ, trebuie depusã la MCTI o declaraþie care sã demonstreze imparþialitatea auditorului faþã de sistemele controlate.
Avizul eliberat de MCTI reprezintã dovada verificãrii sistemului informatic al bãncii, prin intermediul cãreia este oferit un instrument de platã la distanþã, acesta trebuind sã îndeplineascã cerinþe minime de securitate precum: confidenþialitatea ºi integritatea tranzacþiilor, protecþia datelor cu caracter personal, pãstrarea secretului bancar, împiedicarea, detectarea ºi monitorizarea accesului neautorizat în sistem etc.
Instrumentele de platã la distanþã permit utilizatorului accesul direct la fondurile sale, efectuarea de plãþi sau transferul de fonduri, cu ajutorul acestor instrumente putând fi obþinute informaþii privind situaþia conturilor ºi a operaþiunilor realizate de cãtre utilizator.
Comentarii articol (0)