Potrivit actul normativ, în activitatea de gestionare a ambalajelor si deseurilor de ambalaje va fi respectat principiul „poluatorul plateste”.
Sunt supuse prevederilor Hotarârii toate ambalajele introduse pe piata, indiferent de materialul din care au fost realizate si de modul de utilizare în activitatile economice, comerciale, în gospodariile populatiei sau în orice alte activitati, precum si toate deseurile de ambalaje, indiferent de modul de generare.
Pot fi introduse pe piata numai ambalajele care îndeplinesc o serie de cerintele specifice. Astfel, din punct de vedere al fabricatiei si compozitiei, ambalajele trebuie realizate urmarindu-se reducerea la minimum a continutului de substante si materiale toxice si de alte substante periculoase. Ambalajul va fi conceput, fabricat si comercializat într-un mod care sa permita reutilizarea sau recuperarea sa, inclusiv reciclarea.
Ambalajele reutilizate trebuie sa respecte exigentele în materie de sanatate si securitate a manevrarii.
Ambalajul trebuie sa fie astfel fabricat încât sa permita, atunci când devine deseu de ambalaj, ca un anumit procent din greutatea materialelor folosite sa fie reciclat. Deseul de ambalaj biodegradabil trebuie sa permita descompunerea fizica, chimica, termica sau biologica, astfel încât cea mai mare parte a materialului sa se transforme în bioxid de carbon, biomasa si apa.
Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 200 milioane lei.
Hotarârea stabileste ca institutiile publice, asociatii, fundatii si persoane fizice sunt obligate sa depuna selectiv deseurile de ambalaje în containere diferite, inscriptionate corespunzator, amplasate special de catre autoritatile administratiei publice locale sau sa predea deseurile de ambalaje la agentii economici specializati sa colecteze sau sa valorifice deseuri. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la unu la cinci milioane lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 25 la 50 milioane lei pentru institutiile publice, asociatii, fundatii.
Autoritatile si institutiile administratiei publice locale asigura colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje de la populatie, prin serviciile publice de salubrizare si prin amplasarea de containere adecvate în spatiile special amenajate. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 200 milioane lei. Modalitatile de identificare a containerelor pentru diferite tipuri de materiale se stabilesc prin ordin comun al ministrului mediului si gospodaririi apelor si ministrului administratiei si internelor, în termen de 120 de zile de la publicarea Hotarârii în Monitorul Oficial.
Agentilor economici le revine obligatia de a asigura valorificarea si respectiv reciclarea deseurilor de ambalaje prin mijloace proprii sau prin predare catre agentii economici autorizati. De asemenea, ei sunt obligati sa raporteze, la solicitarea autoritatilor locale pentru protectia mediului, cantitatile de deseuri de ambalaje gestionate. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 20 la 40 milioane lei.
Agentii economici care introduc pe piata produse în ambalaje reutilizabile sunt obligati sa informeze comerciantii si/sau consumatorii despre încetarea reutilizarii unui anumit tip de ambalaj si sa asigure preluarea acestora înca sase luni de la data încetarii utilizarii acestora. Comerciantii sunt obligati sa primeasca ambalajele reutilizabile la schimb sau sa ramburseze cumparatorului valoarea ambalajului restituit, platita de acesta la achizitionarea produsului ambalat. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 30 la 60 milioane lei.
Hotarârea stabileste etapizarea obiectivelor privind valorificarea, respectiv reciclarea desurilor de ambalaje, la nivel national, negociate de România cu Uniunea Europeana:
- Pâna la 31 decembrie 2011 - valorificarea sau incinerarea în instalatii de incinerare cu recuperare de energie a minimum 50% din greutatea deseurilor de ambalaje
- Pâna la 31 decembrie 2013 - valorificarea sau incinerarea în instalatii de incinerare cu recuperare de energie a minimum 60% din greutatea deseurilor de ambalaje
- Pâna la 31 decembrie 2006 - reciclarea a minimum 25% din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute în deseurile de ambalaj, cu miimum 15% pentru sticla, hârtie - carton si pentru metal, din greutatea fiecarui tip de material continut în deseurile de ambalaj
- Pâna la 31 decembrie 2008 - reciclarea a minimum 60% pentru hârtie - carton si minimum 50% pentru metal, din greutatea fiecarui tip de material continut în deseurile de ambalaj
-Pâna la 31 decembrie 2011 - reciclarea a minimum 15% pentru plastic si pentru lemn, din greutatea fiecarui tip de material continut în deseurile de ambalaj
- Pâna la 31 decembrie 2013 - reciclarea a minimum 55% din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute în deseurile de ambalaj, cu minimum 60% pentru sticla si minimum 22,5% pentru plastic - considerându-se numai materialul reciclat ca material plastic - din din greutatea fiecarui tip de material continut în deseurile de ambalaj.
Este prevazuta posibilitatea ca agentii economici sa opereze într-o schema de gestionare a deseurilor de ambalaje, în baza autorizatiei obtinute de la autoritatea competenta, pentru atingerea obiectivelor anuale de valorificare, respectiv reciclare, preluând responsabilitatea agentilor economici care introduc pe piata ambalaje si produse ambalate.
Hotarârea prezinta si obiectivele specifice privind gestionarea deseurilor de ambalaje, cuprinse în Strategia si Planul National de Gestionarea a Deseurilor. Acestea vizeaza:
- Optimizarea sistemului de reutilizare si reciclare a ambalajelor;
- Reducerea la sursa a cantitatii de ambalaje pe produs (prin reproiectare);
- Reducerea cantitatii de deseuri de ambalaje generate;
- Optimizarea cantitatilor de deseuri de ambalaje colectate;
- Crearea si optimizarea schemelor de valorificare materiala;
- Crearea si optimizarea schemelor de valorificare energetica a deseurilor de ambalaje
La data intrarii în vigoare a Hotarârii se abroga HG nr. 3499/2002 privind gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje, cu modificarile si completarile ulterioare.
Comentarii articol (0)