ACCES GRATUIT
Valorile arbitrajelor comerciale au crescut in medie cu 85%, in ultimii trei ani
In ultimii trei ani, piata romaneasca de arbitraj comercial a inregistrat o crestere de peste 85% a valorilor maxime disputate. Daca, in 2008, cea mai mare suma ce facea obiectul unui dosar la institutia romana de arbitraj internaþional era de aproximativ 2 milioane euro, valoarea medie a celor mai mari sume din dosarele inregistrate in perioada 2009-2011 a ajuns la aproape 16 milioane euro.
Articolul continuă mai jos
„Curtea de Arbitraj a solutionat in ultimii ani litigii din ce in ce mai importante. Este rezultatul deopotriva a recunoasterii si increderii acordate acestei metode de solutionare a litigiilor de catre companii importante romane si straine. Au contribuit la aceasta evolutie regresele din sistemul judiciar, unde durata proceselor a crescut semnificativ dupa 2008, iar arbitrajul a fost vazut ca o cale mai rapida de a obtine un titlu executoriu, precum si posibilitatea recurgerii la arbitrii cu o experienta si o expertiza diversa, la care judecatorii ajung rareori,” a spus
Tudor Chiuariu, arbitru in cadrul Curtii Comerciale de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, si coautor al volumului Arbitrajul intern si international, recent publicat de Editura Universul Juridic.
Lucrarea Arbitrajul intern si international, care a luat in considerare modificarile introduse de noul Cod civil si noul Cod de procedura civila, reprezinta un instrument util pentru operatorii economici care apeleaza la arbitraj, pentru avocati si consilieri juridici, oferind informatiile de baza despre reglementari, practica arbitrala si judiciara, costurile arbitrajului si caracteristicile procedurilor in fata principalelor institutii internationale de arbitraj: Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert (ICC) de la Paris sau Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, care au inceput sa fie din ce in ce mai des utilizate de persoane fizice si juridice din Romania.
Procedurile arbitrale reprezinta o forma de justitie privata care ofera partilor avantaje pe care acestea nu le regasesc in justitia statala. Arbitrajul ofera confidentialitate, un mai mare grad de flexibilitate si rapiditate a procedurii, o expertiza specializata a arbitrilor - toate fiind esentiale in solutionarea diferendelor din mediul de afaceri.
in Romania, taxele percepute in Cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei incep de la 360 lei si pot ajunge la cateva zeci de mii lei, in functie de valoarea litigiului. Pentru litigii cu valoare exprimata in euro, taxele pornesc de la 800 euro pentru litigii cu valoarea de pana la 20000 euro.
Lucrarea lansata recent sub semnatura lui Tudor Chiuariu si a Roxanei Giurea analizeaza si consecintele modificarilor legislative ale noului Cod civil intrat in vigoare si ale noului Cod de procedura civila.
Tudor Chiuariu, partener fondator al societatii de avocatura Chiuariu & Asociatii, este arbitru in cadrul Curtii Comerciale de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. in calitate de avocat a reprezentat clienti in proceduri in fata tribunalelor arbitrale romanesti si internationale, in special in fata Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Doctor in drept Magna cum Laude al Universitatii Al. I. Cuza din Iasi, Tudor Chiuariu a indeplinit functia de Ministru al Justitiei si de Consilier de Stat al Prim-ministrului Romaniei. in 2008 a fost ales deputat in Parlamentul Romaniei.
Roxana Giurea este avocat colaborator in cadrul societatii Chiuariu & Asociatii. Activitatea sa se axeaza pe litigii comerciale si arbitraj sportiv. Detine doua diplome postuniversitare, in Drept european si international al afacerilor, respectiv in Contenciosul afacerilor la Universitatea Paris I Panthéon – Sorbona.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)