Fiecare dintre noi are nemultumiri in ceea ce priveste locul de munca. Si asta pentru ca intotdeauna este mai usor sa ne plangem de serviciul pe care il avem, decat sa facem ceva ca sa il cosmetizam sau sa schimbam contextul care il face neplacut. Cei de la Portal HR ne dau cateva sfaturi despre cum sa ne facem viata mai frumoasa la locul de munca.
Contemplarie versus actiune
A vorbi despre ceva este intotdeauna mai la indemana decat a face ceva, dar pe termen lung “vorbitul despre”
nu schimba nimic.
Putem sa dam vina pe criza, economie, politica, banci, manager, colegi, dar sansele ca aceste entitati mai apropiate sau mai indepartate sa faca ceva ca sa fim mai multumiti in job sunt destul de mici.
Lucrurile nespuse raman nestiute. Extrapoland, nemultumirile asupra carora nu actionam devin
frustrari cu potential mare de depresii.
Si atunci
ce poti face azi si acum nu ca sa iti gasesti un alt job (pentru ca asta e din ce in ce mai dificil in vremuri de criza), ci pentru a face din cel pe care il ai acum unul mai bun?
Iata
6 din punctele mentionate in articolul
How To Make Any Job Better si inca
unul bonus de la noi.
1. Profita la maxim de timpul liber pe care ti-l ofera.
Nu iti ofera foarte mult timp liber? Care e motivul real pentru care petreci atat de mult timp la birou? Cu cat ramanem mai mult implicati intr-un context cu acelasi gen de probleme, cu atat capacitatea noastra de a gasi resurse noi de a-i face fata scade.
De multe ori orele suplimentare nu sunt consecinta ununi volum de munca prea mare, ci a unei abordari neinspirate din partea angajatului. Daca poti face atat de mult timp efortul de a sta peste program, cum ar fi sa iti propui ca in saptamana care urmeaza sa faci efortul sa pleci exact la ora la care se termina programul?
2. Nu rata ocaziile de a socializa.
Te sfatuiam la punctul anterior sa nu ramai peste program. Cu o singura exceptie: nu rata ocazia de a socializa cu colegii si de a-i cunoaste mai bine. Studiile arata ca angajatii cu un prieten la locul de munca sunt mai fericiti si mai productivi.
Asta nu inseamna ca trebuie sa fii prezent la toate iesirile cu firma, dar nu strica sa participi din cand in cand. S-ar putea sa ai surprize placute si sa ii vezi pe oameni intr-o lumina pe care rutina si stresul zilnic nu o lasa sa patrunda: aceea a umanului si normalului din ei.
3. Renunta la masina pentru a ajunge la birou (mai ales daca asta presupune sa stai foarte mult in trafic) sau foloseste timpul in care stai in trafic intr-un sens constructiv.
Incearca alte mijloace de transport daca mersul cu masina si mai ales statul in masina pe drum spre si de la birou iti creste nivelul de stres. Daca ajungi deja stresat(a) la munca, sansele sa te simti bine in si cu jobul tau scad vertiginos. Daca mergi cu metroul poti sa citesti ziarul sau o carte, valorizand un timp altfel pierdut.
Daca, totusi, nu poti renunta la masina, incearca sa faci ceva cu si din timpul petrecut in trafic. Cartile audio pe diferite teme, de business, dezvoltare personala sau beletristica pot face dintr-un timp altadata pierdut un castig.
4. Fa parte dintr-o comunitate.
Traieste-ti un vis sau o pasiune, fa ceea ce iti place in timpul liber pe care il ai la dispozitie. Participa la intalniri periodice cu cei care au interese comune (si nu trebuie sa fie vorba aici de ceva legat de job) si vei vedea ca modul in care te raportezi la job se va schimba considerabil.
Intotdeauna echilibrul dinte viata personala si viata profesionala este esential pentru gradul nostru de motivatie si satisfactie.
5. Invata pe cineva.
Nu e necesar ca organizatia din care faci parte sa aiba pus la punct un program de mentorat intern. Poti sa te oferi sa transferi din experienta si cunostintele tale unui coleg la inceput de drum intr-un mod mai putin formal.
Studiile par sa arate ca angajatii care au ocazia sa faca asta la locul de munca se simt mult mai motivati si sunt mai putin preocupati de problemele si nemultumirile personale.
6. Gandeste-te bine inainte sa ceri o promovare.
Oricat de ciudat ar parea, o promovare nu este intotdeauna solutia problemelor tale. E posibil ca un job mai complex sau complet nou sa te forteze sa ramai si mai mult peste program, sa iti consume si mai mult din energia pozitiva si sa te incarce cu nemultumiri si mai mari.
Sa nu cazi prada conceptiilor traditionale conform carora este normal sa iti doresti si sa ceri o promovare, implinirea si sensul nu vin neaparat din mai mult.
7. Schimba punctul de vedere.
Oare nemultumirea cu jobul actual este reala sau este doar consecinta unui joc de lumini si umbre? E o concluzie la care ai ajuns in urma unei analize atente si la rece sau este mai degraba cauzata de observatii si intamplari din contextul in care traiesti?
Daca majoritatea celor din cercul de prieteni si apropiati sunt nemultumiti de job, de salariu, de lipsa oportunitatilor de a face ceva diferit nu inseamna ca aceasta e regula de urmat.
Ca in multe alte situatii de viata, si pozitionarea fata de job este una profund
subiectiva.
E posibil ca recomandarile de mai sus sa nu te faca mai fericit, dar nu te-au pus macar pe ganduri?
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original aici.
Comentarii articol (5)