avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fortat sa demisionez
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fortat sa demisionez

Buna ziua

Problema mea este urmatoarea. In urma cu aprox 2 luni am intrat in conflict cu angajatorul, eu nefiind de acord cu o anumita acuzatie care mi se aducea, angajatorii vrand de fapt sa platesc eu un produs din buzunar pentru un client care pretindea ca eu i-am spus ca produsul e gratis. In final s-a rezolvat pe cale amiabila cu clientul care a recunoscut ca a inteles gresit si in final totul a fost bine.

Ulterior am fost chemat la birou in bucuresti sa mi se spuna ca sefii sunt nemultumiti de activitatea mea. Motivele nemultumirii lor erau de-a dreptul ridicole (necesarul de marfa nu era complet, esti o persoana dificila si cu orgoliu prea mare etc). Rezultatul discutiei de la birou a fost sa imi schimbe incadrarea de la director de magazin la lucrator comercial, cu miscorarea salariului. Am acceptat acest lucru sperand ca situatia se va detensiona.

Dimpotriva. Presiunile au continuat.

Un lucru pe care l-am spus eu la birou si aici a fost gresala mea. Am fost intrebat de activitatea mea din ziua precedenta si am recunoscut fata de ei ca in timpul programului, timp de 10 minute, am ajutat-o pe mama mea sa completeze un tabel. 10 minute in care niciun client nu a intrat in magazin si nici nu aveam nimic de rezolvat, totul fiind in ordine.

Am fost acuzat de lipsa deontologiei profesionale. Din cauza asta si din cauza ca in timpul liber si in activitatea mea privata nu folosesc produsele firmei. Acuzele au fost: "Ce imagine isi fac clientii daca tu in magazin promovezi un produs si in viata privata folosesti un produs de la concurenta?". Mie nu mi se pare corect. Ce tine de locul de munca nu ar trebui sa se imbine cu ce fac in viata privata, dupa serviciu, mai ales ca echipamentele pe care le folosesc au fost cumparate cu mult inainte de a ma angaja si au costat bani frumosi. Nu imi permit sa le schimb doar ca lucrez la ei.

Recent a inceput procesul de mutare al punctului de lucru din Brasov iar eu am anuntat conducerea ca pret de 3 zile nu am cum sa lucrez peste program din motive personale. Am fost acuzat ca "Ce, colegii tai sunt mai prosti si lucreaza peste program si tu te distrezi"? Mentionez ca munca peste program nu este platita si nici compensata in zile libere. Este voluntara.

Joi, 16.05 am fost informat ca sefii doresc incetarea colaborarii si ca cel mai bine ar fi sa imi dau demisia, altfel o sa fie foarte rau pentru mine. Nu este acesta santaj? Nu au vrut nici macar sa imi acorde perioada de 20 de zile de preaviz din contract. Mi s-a spus ca de a doua zi ar fi bine sa nu mai vin la munca.

In prostia mea am semnat cererea de incetare de contract, dar nu am semnat inca decizia in original. Am semnat doar o copie primita pe email. Actul original este acum in mana mea, nesemnat.

Se mai poate face ceva in privinta asta? Ar ajuta cumva sesizarea ITM-ului? Eu nu doresc sa ma intorc la ei, vreau macar sa mi se acorde dreptul la somaj, eventual sa pot cere salarii compensatorii sau sa mi se acorde perioada de preaviz de 20 de zile.

Va multumesc

Cu stima,
Alexandru Toth
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:38, 18 Mai 2013
1. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

2. ITM-ul nu are competenta de a stabili legalitatea sau nelegalitatea unei decizii a angajatorului.
Singura autoritate in stat este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei de incetarea a c.i.m. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

3. Decizia de incetare a c.i.m. este valabila si fara semnatura dvs pe ea.

4. Angajtorul are posibilitatea de a renunta total sau partial la termenul de preaviz.
art.81 alin.7 C.mun. ii da aceasta posibilitate angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere abuziva andynho andynho Buna ziua. Sunt angajat la firma X 2 luni ca si agent comercial la un magazin online intr-o munca de birou unde patronul firmei mai are si alte firme ( o ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata... vanda192001 vanda192001 Buna seara, Pana azi am fost angajata intr-unul din lanturile de hyper market-uri din Romania. In decursul zilei am fost chemata la departamentul Resurse ... (vezi toată discuția)
Concedierea/demisia Calinpetru Calinpetru Care sunt modalitatile in care inceteaza un contract individual de munca:concedierea si demisia?Se poate ca o persoana sa fie demisa sau sa fie obligata a-si ... (vezi toată discuția)