avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea/demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea/demisia

Care sunt modalitatile in care inceteaza un contract individual de munca:concedierea si demisia?Se poate ca o persoana sa fie demisa sau sa fie obligata a-si da demisia?multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 20 Aprilie 2012
Cititi Codul muncii , Cap. V Incetarea contractului individual de munca.
In afara de demisie si concediere (din motive care tin sau din motive care nu tin de persoana salariatului), aveti si optiunea de incetarea de drept a CIM, precum si incetarea a CIM cu acordul partilor.
[ link extern ]

Puteti fi demis.:) Asa cum la fel de bine puteti fi obligat sa va dati si demisia.Ultima varinta nu se incadreaza in legislatia tarii noastre insa este practicata de multi angajatori.Ca exemplu, angajarea este conditionata de semnarea unei demisii in alb, sau se aplica diverse presiuni asupra salariatului pana isi depune omul demisia...:(
Încetarea contractului individual de munca nu se poate face decat în condiţiile prevazute de art. 55 din Codul muncii: de drept, ca urmare a acordului parţilor sau ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre parţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevazute de lege.

Angajatorul nu poate obliga pe un salariat sa-si dea demisia ... demisie este actul unilateral de voinţa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, dupa împlinirea unui termen de preaviz.

Salariatul care a demisionat va putea sa sesizeze instanţa judecatoreasca, solicitand anularea demisiei, în cazul în care pretinde ca demisia a fost provocata de angajator. Însa, în aceasta situaţie, salariatul va trebui sa dovedeasca, în condiţiile dreptului comun, existenţa unui viciu de consimţamant - eroare, dol sau violenţa.
Cu regret va informez ca angajatorul poate sa oblige un salariat sa-si dea demisia.Ca nu-i legal/moral/corect, asta-i cu totul altceva.
Dvs vorbiti din legislatie, eu ma raportez la realitatea concreta.
Cum il poate obliga sa-si dea demisia ? ... realitatea nu inseamna majoritate...

Alte discuții în legătură

Angajatorul ma pune sa semnez demisia fara data? ce pot sa fac?!!! cristina_tud cristina_tud Buna ziua, Sunt putin disperata deci am nevoie de un raspuns urgent!! Va rog!! Sunt angajata cu contract pe perioada determinata pana la data de ... (vezi toată discuția)
Demisieabuziva aselajusto aselajusto lucrez la o firma de tranport si de o luna de zile masina pe care am lucrat este in servis acuma ca masina sa terminat a pus pe alt coleg pe masina.incazul in ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva mascata in demisie acordul partilor diadora_74 diadora_74 Buna ziua, Am nevoie de o lamurire in ceea ce priveste \\\\\\"concedierea colectiva\\\\\\" care este mascata in \\\\\\"demisia cu acordul partilor\\\\\\". ... (vezi toată discuția)