avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva

Buna ziua. Sunt angajat la firma X 2 luni ca si agent comercial la un magazin online intr-o munca de birou unde patronul firmei mai are si alte firme ( o agentie de turism , firma de transport etc. ).
Am preluat stocul la data de 7.09.2015 semnat tot stampilat dar mi s-a facut contract abia la 5.10.2015 pe perioada determinata de 3 luni ( fara proba! ).
Ieri mi-am trimis un mail de pe mailul meu personal catre mailul de la servici pe care aveam acces care avea in continut un CV si o cerere pt. lucrarea de diseratie, ce imi erau necesare pt. facultate ( erau 3 pagini care vroiam si eu sa le scot acolo la imprimanta ).
Patronul m-a chemat la el dupa cateva ore si mi-a zis ca nu este multumit de mine si ca sa-mi dau demisia sau ma da el afara, pentru ca fac altceva in timpul programului.
Am asteptat pana astazi sa vad daca este doar o amenintare, am predat stocul si inventarul, si azi m-am trezit ca o colega mai superioara nu m-a mai lasat sa intru in birou. Apoi a venit patronul si mi-a zis sa imi dau demisia, fara preaviz fara nimic conform contractului meu, ca daca nu ma reclama la politie ca am furat. O calomnie incredibil ce nu isi are justificare. Ma acuza ca am furat programe turistice de la firma lor de turism desi eu nu am acces la firma aia si nu ma ocup cu asa ceva. A jucat la intimidare si nu a vrut sa ma dea afara si nici in birou nu m-a mai lasat. Nu am semnat nici o demisie si astept sa vad ce se poate face in acest caz.
Astept pareri. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:23, 21 Noiembrie 2015
Nu prea aveti ce sa faceti in acest moment . Asteptati decizia de incetare a c.i.m.,dar sa nu va dati demisia.
Nu vrea sa imi dea decizia de incetare. Mi-a dat doua variante: ori imi dau eu demisia fara nicio obligatie preaviz etc. , ori ma reclama ca am furat sau ce dumnezeu o mai inventa.
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un angajator te poate da afara de la serviciu pur si simplu de azi pe maine? mariusroby mariusroby Unde am lucrat pana pe data de 05.09.2014 cu contract de munca ,patronul meu sa trezit el sa-mi spuna ca de azi nu mai are nevoie de serviciile mele ca ... (vezi toată discuția)
Mi se cere demisia!!!!!! jesse25 jesse25 Buna ziua, as dori sa ma invatati si pe mine ce sa fac in urmatoarea situatie.Lucrez la o firma din 06.06.2013 dar cu CM din 06.08.2013.In prezent sunt in ... (vezi toată discuția)
Cerere de demisie MihaiAndrei89 MihaiAndrei89 Buna ziua , am nevoie de o parere va rog. Lucrez in cadrul unui restaurant , in functia de manager , angajatorul meu m-a concediat dar doreste sa imi scriu ... (vezi toată discuția)