Regulile pentru rectificarea declaratiilor fiscale sunt cuprinse in Ordinul ANAF nr. 144/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 137, din 29 februarie 2012, care a intrat in vigoare in data de 3 martie.
Actul normativ precizeaza ca procedura de indreptare a erorilor se aplica in situatia in care contribuabilul corecteaza declaratiile fiscale prin depunerea la organul fiscal competent pentru administrarea obligatiilor fiscale a declaratiilor fiscale rectificative cu suplimentarea/diminuarea obligatiei fiscale initial declarata.
Declaratie rectificativa cu diminuare de obligatie fiscala
Potrivit Ordinului ANAF recent publicat, in cazul in care contribuabilul a depus o declaratie rectificativa prin care se diminueaza obligatia fiscala, dobanzile si penalitatile de intarziere se datoreaza numai pentru suma rezultata dupa corectare sau modificare, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei obligatiei fiscale si pana la data stingerii acesteia inclusiv.
"In vederea stabilirii obligatiilor fiscale accesorii datorate pana la data stingerii inclusiv, compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori procedeaza la reanalizarea, in sistem informatic, a stingerilor pentru obligatia fiscala rectificata astfel cum a fost diminuata, cu platile efectuate", explica actul normativ.
Dupa reanalizarea stingerilor si recalcularea obligatiilor fiscale accesorii, diferentele de obligatii fiscale accesorii se individualizeaza intr-o Decizie de impunere privind obligatiile fiscale accesorii stabilite in urma indreptarii erorilor in cazul depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative.
Documentul constituie titlu de creanta si se intocmeste in 2 exemplare, fiind insotit de fisa pe platitor initiala, fisa rezultata in urma reanalizarii si fisa pe platitor corectata.
Un exemplar al acestei decizii trebuie transmis contribuabilului, in timp ce celalalt exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.
Ordinul ANAF precizeaza ca daca, dupa indreptarea erorilor si efectuarea operatiunii de corectie in evidenta fiscala, rezulta sume achitate in plus aferente obligatiei fiscale rectificate, Fiscul poate constata compensarea, din oficiu sau la cerere, cu alte obligatii fiscale neachitate.
Astfel, pentru obligatiile fiscale nascute anterior datei la care a fost depusa declaratia fiscala rectificativa, data stingerii prin compensare este data depunerii la organul fiscal a declaratiei fiscale rectificative, in timp ce, pentru obligatiile fiscale nascute ulterior datei la care a fost depusa declaratia fiscala rectificativa, data stingerii prin compensare este, pentru fiecare obligatie fiscala, scadenta acesteia.
Declaratie rectificativa cu suplimentare de obligatie fiscala
Potrivit procedurii aprobata recent de ANAF, in cazul in care contribuabilul depune o declaratie rectificativa cu suplimentare de obligatie fiscala, obligatiile fiscale accesorii se datoreaza si se calculeaza incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei obligatiei fiscale pentru care s?a stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia inclusiv.
"In vederea stabilirii obligatiilor fiscale accesorii datorate pana la data stingerii inclusiv, compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori procedeaza la reanalizarea, in sistem informatic, a stingerii obligatiilor fiscale, astfel cum au fost suplimentate", se explica in Ordinul ANAF care mai precizeaza ca diferentele de obligatii fiscale accesorii stabilite in urma recalcularii acestora se individualizeaza in Decizia de impunere privind obligatiile fiscale accesorii stabilite in urma indreptarii erorilor cuprinse in declaratiile fiscale in cazul depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative.
Decizia de impunere se intocmeste in doua exemplare (dintre care unul este comunicat contribuabilului) si este insotita de fisa pe platitor initiala, fisa rezultata in urma reanalizarii si fisa pe platitor corectata.
Pentru obligatiile de plata prevazute in Decizia de impunere, termenul de plata se calculeaza in functie de data comunicarii acestora. Mai exact, daca decizia de impunere a fost comunicata in intervalul 1 - 15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare, iar daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16 - 31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare.