Programul "Constructia de locuinte cu chirie" isi propune sa faciliteze accesul la o locuinta persoanelor care nu au suficiente resurse pentru a o achizitiona de pe piata. Programul a fost aprobat miercuri de Guvern, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.
Potrivit Executivului, acesta este un proiect pilot derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), iar terenurile destinate acestor constructii apartin domeniului public al statului si vor fi transferate pe durata utilizarii cladirilor.
"Programul se va realiza prin incheierea de contracte de concesiune de lucrari publice si are scopul de a
permite accesul la o locuinta a persoanelor care nu au suficiente resurse pentru a o achizitiona de pe piata libera", a afirmat Dan Suciu.
In ceea ce priveste finantarea proiectarii, constructiei si exploatarii locuintelor, Executivul a mentionat ca aceasta se asigura de catre investitorii privati din surse proprii sau atrase, in timp ce ANL va finanta structurarea economica, tehnica si juridica a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare si a documentatiilor de atribuire a contractelor necesare implementarii Programului, din surse de la bugetul de stat.
Cine poate aplica pentru a inchiria o locuinta?
Cei care doresc sa inchirieze o astfel de locuinta trebuie sa aiba in vedere ca
nu trebuie sa detina o alta locuinta in proprietate exclusiva sau sa fie beneficiarii unor locuinte cu chirie, in localitatea in care solicita locuinta. O alta conditie este ca titularul cererii de locuinta sa aiba contract de munca, cu o vechime minima neintrerupta de cel putin un an, precizeaza sursa citata.
De asemenea,
venitul mediu pe membru de familie al titularului cererii de locuinta trebuie sa fie de cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din salariul mediu brut pe economie.
Potrivit Executivului, cuantumul chiriei nu poate fi mai mare decat o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata.
Sumele incasate din chirii se vor distribui conform prevederilor legale, astfel: 50% din cuantum se constituie venit la bugetul de stat, 30% din cuantum revine investitorului privat si 20% din cuantum revine ANL.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai precizat ca Executivul a decis sa transmita EUROSTAT contractul cadru, pe baza caruia se incheie contractul cu investitorul privat pentru a se face analiza de impact asupra bugetului.
"Asteptam rezultatul analizei si atunci vedem in ce masura proiectul are sustenabilitate si poate merge mai departe", a adaugat Dan Suciu.
Comentarii articol (0)