Maestrul-povestitor Malcolm Gladwell ne spune povestea vizorului de bombardament Norden, o tehnologie inovatoare din cel de Al Doilea Razboi Mondial care a avut un rezultat nebanuit. Povestea lui este o lectie extraordinara de istorie si economie, pe care te invitam sa o vizionezi.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Discursul a fost sustinut la TEDGlobal 2011. Iata inceputul lui:
Multumesc! Ma bucur sa fiu aici. Ultima data am fost la TED acum sapte ani sau asa ceva. Am vorbit despre sosul pentru spaghete. Cred ca multi oameni vizioneaza acele imagini. De atunci oamenii au tot venit la mine si mi-au pus intrebari despre sosul pentru spaghete, care e un lucru minunat pe termen scurt, dar in acesti sapte ani s-a dovedit ca nu e un ideal. Asa ca m-am gandit sa las sosul pentru spaghete deoparte.
Tema din aceasta dimineata e „Lucruri create”. Si m-am gandit sa va povestesc despre cineva care inventat unul dintre cele mai importante obiecte ale timpului sau. Numele lui e Carl Norden.
Carl Norden s-a nascut in 1880. Era elvetian. Desigur, elvetienii pot fi impartiti in doua categorii generale: cei care creeaza obiecte mici, fine si scumpe si cei care maneveaza banii celor care cumpara obiecte mici, fine si scumpe.
Carl Norden facea parte din primul grup. Era inginer. A studiat la Politehnica Federala din Zürich. Unul dintre colegii sai a fost un tanar numit Lenin care avea sa distruga acele obiecte mici, fine si scumpe.
Carl era un inginer elvetian in adevaratul sens al cuvantului. Purta un costum din trei piese; avea o mustata foarte mica, dar importanta; era impunator, narcisist si condus de un ego extraordinar; lucra 16 ore pe zi; se interesa de curentul alternativ; si credea ca bronzul denota slabiciune morala; bea multa cafea si lucra cel mai bine in bucataria mamei lui din Zürich, stand ore intregi in tacere alaturi de o rigla.
In orice caz, Carl Norden emigreaza in Statele Unite cu putin timp inainte de Primul Razboi Mondial si deschide un magazin pe Lafayette Street in centrul Manhattanului. Devine obsedat de problema lansarii bombelor din avion. Daca va ganditi putin, inainte de era GPS-ului si radarului, asta era o problema complicata. E o problema de fizica complicata. Ai un avion aflat la mii de metri in aer, care zboara cu sute de km pe ora si incerci sa arunci un obiect, o bomba asupra unei tinte imobile cand exista vant, nori si alte obstacole. Multi oameni, in Primul Razboi Mondial si in perioada interbelica au incercat sa gaseasca o solutie, dar aproape toti au esuat. Vizoarele pentru bombardament de atunci erau foarte primitive.
Continuarea poate fi urmarita in videoclipul de mai jos, care are subtitrare in limba romana.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (5)