Noua editie a Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, publicat in luna februarie 2012, aduce revizuiri la definitiile unor cuvinte ce fac trimitere la minoritatea romilor, informeaza printr-un comunicat Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna". De asemenea, in urma solicitarilor Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, noul DEX modifica si termeni din aria sexualitatii, precum iubire sau homosexualitate.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
In urma Hotararii nr. 230/15.06.2011 a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, in editia noua a Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, publicat in luna februarie 2012, de catre Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan- Al. Rosseti", au fost revizuite definitiile a 30 de cuvinte care fac trimitere directa sau indirecta la minoritatea romilor, explica Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna".
Astfel, noua definitie a substantivului "rom" este urmatoarea: "termen prin care se autoidentifica membrii unui grup etnic originar din India si raspandit mai ales in Sudul si Estul Europei, inlocuind denumirea de tigan, considerata peiorativa".
De asemenea, in editia noua a DEX au fost modificate cuvintele: balaoaches, baragladina, bulibasa, chivuta, corturar, faraon, gitana, jude, laie, laiet, lingurar, puradel, rom, rudar, salas, tigan, tiganas, tiganatic, tigancusa, tigancuta, tiganeala, tiganel, tiganesc, tiganeste, tiganie, tiganime, tiganos, tiganus, ursar.
"Aproape orice cuvant din limba romana are un denotat si un conotat. Rom si tigan aveau, in explicatia oferita de DEX pana la aceasta editie, acelasi denotat, deci erau automat <<cuplati>>. Problema pe care noi am ridicat-o este a sensurilor (conotatiilor) care erau atribuite celor doua cuvinte (in special a axei rom = tigan = epitet acordat unei persoane cu apucaturi rele) sau mai bine spus a nespecificarii exprese a caracterului peiorativ a unor conotatii, atunci cand acest lucru se impunea. Prin aceasta revizuire a DEX-ului s-a facut un pas catre normalitate si corectitudine", a declarat directorul executiv al Agentiei "Impreuna", Gelu Duminica.
In trei editii ale Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, definitia substantivului "tigan" continea explicatia - "Epitet dat unei persoane cu apucaturi rele", mai precizeaza sursa citata.
Potrivit agentiei de presa Mediafax, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a mai inaintat Academiei solicitari ale Asociatiei Accept cu privire la definirea unor termeni din aria sexualitatii.
Astfel, daca pana acum, cuvantul "iubire" era definit ca "sentiment de dragoste fata de o persoana de sex opus", in noua editie a DEX-ului precizarea "de sex opus" a fost inlaturata. Totodata, termenul "homosexual", in explicatia caruia erau folosite cuvinte ca "inclinatie patologica" sau "anormala", este explicat acum drept "persoana care manifesta atractie fata de persoane de acelasi sex".
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (16)