Potrivit lui Karl von Wogau, deputat in perioada 1979-2009, piata unica a fost creata pas cu pas inlaturand barierele dintre statele membre, iar cel mai important pas a fost deschiderea fizica a granitelor intre statele membre.
"Astazi, un producator mic al unui bun inovator are acces la intreaga piata interna ce include 500 de milioane de consumatori. Acest lucru amelioreaza substantial competitivitatea companiilor europene", a spus fostul deputat.
Totodata von Wogau a mentionat ca, in momentul de fata, stabilizarea monedei euro este o provocare, fiind parte necesara a pietei unice. O alta provocare este ameliorarea protectiei in afara granitelor, insa deocamdata nu exista o piata unica pentru securitate, care, potrivit fostului deputat, trebuie sa se dezvolte pe viitor.
Conform eurodeputatului Cristian Busoi, de la comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor, piata unica reprezinta o serie larga de produse si servicii pentru consumatori, ceea ce inseamna si calitate sporita si standarde de siguranta. In acelasi timp, Busoi a subliniat ca piata unica a consolidat puterea de negociere a UE si a Organizatiei Mondiale a Comertului, ajutand statele membre in atenuarea efectelor crizei financiare si economice.
"Cadrul legal trebuie modernizat, pentru recunoasterea calificarilor profesionale, simplificarea procedurilor de securitate sociala si eliminarea obstacolelor practice care ar putea descuraja mobilitatea cetatenilor", a spus Busoi.
Eurodeputatul a mai adaugat ca alte aspecte cheie sunt crearea unui mediu favorabil IMM-urilor, construirea unei piete unice online si stimularea comertului electronic, lucruri ce pot fi realizate daca exista vointa politica.
Sursa: Parlamentul European
Comentarii articol (1)