Atunci cand esti la inceput de drum in viata profesionala, poti avea tendinta sa compensezi lipsa de experienta in relatia cu potentialii angajatori cu un sistem de gandire (mai mult sau mai putin documentat) care, paradoxal, nu iti este intotdeauna prieten, ba chiar iti poate deveni dusman.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Fie ca este vorba de idei preconcepute de genul “toti angajatorii vor sa ofere cat mai putini bani si sa te exploateze la maxim” sau de o raportare deficitara la nivelele salariale de pe piata muncii (“nu pot sa accept un job cu un salariu mai mic de 500 Euro”), de o intelegere superficiala a ceea ce este in spatele unei titulaturi sau de “asezarea” in defensiva in cadrul interviului (pentru a da impresia unei personalitati puternice), toate aceste modalitati de pozitionare in procesul de cautare a unui job au sanse mari sa iti submineze eforturile si sa te duca la concluzia gresita ca “la noi in tara oricum nu te poti angaja decat pe pile”.
Ca sa iti fie insa mai usor sa navighezi in universul actual al pietei muncii, iti propunem mai jos un exercitiu in oglinda: ce gandesc candidatii versus ce gandesc angajatorii atunci cand se afla “fata in fata” (fie ca este vorba de momentul in care un evaluator citeste un CV pentru a-l selecta sau nu pentru interviu, sau de evaluarea efectiva).
Iata cateva situatii frecvent intalnite:
Candidatul: ” Chiar daca nu ma potrivesc cu cerintele anuntului de angajare, o sa trimit CV-ul ca nu am nimic de pierdut.”
Angajatorul: “Am nevoie de un profesionist cu profilul mentionat in anunt, dar pentru ca e posibil sa nu gasesc exact combinatia dorita de competenta, experienta si cunostinte, as putea sa selectez pentru prima etapa si un profil mai putin potrivit dar in niciun caz unul care nu are nicio legatura cu ce am mentionat in anunt. ”
Sfatul specialistului: Activitatea proactiva de trimitere de aplicatii la joburi potential interesante este recomandata. Evita insa sa aplici la gramada la joburi care nu au nicio legatura cu ce ai studiat/lucrat pana la momentul acesta (mai ales daca numarul de ani de experienta solicitat este mare). Ai sanse mici sa atragi atentia (in sens pozitiv) si nu faci decat sa iti cresti gradul de frustrare pentru ca nu primesti niciun raspuns.
****** Candidatul: “Nu stiu engleza foarte bine, dar in anunt se cere acest lucru asa ca o sa trec asta in CV, macar sa ma cheme la interviu.”
Angajatorul: “O sa evaluam cunoasterea limbii engleze inca din etapa interviului telephonic, ca sa nu ne pierdem timpul cu persoanele care nu indeplinesc acest criteriu eliminatoriu.”
Sfatul specialistului: Nu ajuta la nimic sa cosmetizezi CV-ul. Daca nu esti convins de nivelul de cunoastere a limbii engleze sau de utilizare a calculatorului, incearca sa te evaluezi cu ajutorul unor teste obiective. Abilitatile de genul acesta sunt cel mai usor de verificat si ai sanse mari sa fii respins definitiv de o companie daca ai incercat sa pari altceva decat esti.
Articol publicat initial de www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)