Acelasi lucru se aplica si in cazul copiilor, pentru care internetul a devenit sursa de baza pentru joaca, distractie, socializare. Mai mult decat atat, un grup de cercetatori britanici, citat de presa centrala, a descoperit recent ca "pustii se ataseaza emotional de mediul virtual, iar in cazul in care le este interzis accesul la internet se simt singuri".
Am cautat astazi cateva argumente pro si contra mediului virtual, ce ne vor oferi imagine cat mai ampla asupra felului in care copiii sunt afectati de timpul petrecut pe internet.
De ce e internetul util celor mici?
- Pentru ca poate constitui o sursa de socializare. De obicei, copiii sunt timizi si tematori in relatie cu ceilalti, in special cei care se apropie de varsta adolescentei. O viata virtuala le poate dezvolta exprimarea si ii poate face mai increzatori in fortele proprii. Exista insa si riscul ca aceasta incredere sa se manifeste doar in mediul virtual, nu si in realitate.
- Pentru ca jocurile pe internet sunt gratuite. Inca de la cateva luni, copilul este inconjurat constant de jucarii, ceea ce poate provoca parintilor dificultati financiare, mai ales daca au posibilitati materiale reduse. Internetul usureaza viata parintilor din acest punct de vedere, caci jocurile virtuale nu sunt doar variate, ci si gratuite, spre deosebire de magazine, unde jocurile si jucariile pot fi destul de scumpe.
- Pentru ca internetul abunda in informatie: pe internet exista dictionare online, filme, jocuri, carti, etc. Astfel, un copil va putea culege cu usurinta nenumarate informatii ce poate nu ii sunt furnizate de parintii sau de profesori. In acest caz, insa, copilul trebuie sa fie selectiv si sa preia doar informatiile ce ii sunt necesare si cele pe care le poate utiliza pe viitor.
- Pentru ca este o modalitate usoara de a controla copilul. Multi parinti au tendinta de a proteja copilul de pericolele de afara: masini, caini, accidentari in parc, etc. Din acest punct de vedere, internetul poate fi considerat o buna modalitate de control: un copil pasionat de internet va sta in casa, unde sunt sanse zero de a se rani sau de a fi ranit.
- Pentru ca, in timp, copiii se vor familiariza cu tot ce inseamna internet si calculator si vor putea evita pericolele ascunse ale vietii virtuale. Mai mult decat atat, multi dintre copiii care isi incep devreme “viata virtuala” pot deveni peste ani informaticieni respectati si recunoscuti.
- Pentru ca este deseori nesigur. Exista o multitudine de ferestre colorate ce pot redirectiona copilul spre pagini interzise, cu un continut nepotrivit varstei lor. Sigur, acest lucru se poate corecta, daca parintii vor utiliza softuri de control parental pentru monitorizarea, urmarirea sau filtrarea activitatilor online ale propriilor copii sau daca limiteaza timpul alocat “statului pe internet”.
- Pentru ca, desi ofera multe informatii, internetul poate ingradi imaginatia si creativitatea. Problema se aplica inclusiv in cazul adultilor, pentru ca multi dintre noi devenim lenesi si lasam internetul sa lucreze pentru noi. Or, imaginatia se naste citind, observand, ascultand, vorbind, in niciun caz nu o vom dobandi dupa ce ne-a fost servita pe tava. In plus, informatiile din mediul virtual nu sunt intotdeauna corecte.
- Pentru ca poate duce la comoditate. Si asta deoarece copilul nu va mai fi stimulat sa creeze, ci va considera ca este mult mai usor sa preia informatiile deja publicate pe internet decat sa consulte manualele sau sa petreaca timpul la biblioteca, culegand date.
- Pentru ca poate crea dependenta, iar copilul va uita de jocurile din spatele blocului, preferand sa discute cu prietenii pe Messenger si sa se joace pe internet. Insa calculatorul nu va substitui niciodata jocurile din aer liber, care ii ajuta pe cei mici sa se miste, sa isi consume energia, sa socializeze cu ceide varsta lor.
- Pentru ca poate provoca probleme de comunicare. Viata virtuala este simplificata cu mult fata de cea reala si, in consecinta, copilul ar putea, treptat, sa se izoleze fata de familie si prieteni, uitand nu doar sa comunice, ci si sa se adapteze la situatii ce fac parte din viata cotidiana.
Deci, voi in care tabara va situati: sunteti PRO sau CONTRA internetului pentru cei mici?
Comentarii articol (32)