Avocatul Ioana Stoica explica, in Forumul AvocatNet.ro, ca, potrivit art.229 Cod procedura penala, invinuitul este persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala, cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa.
"Invinuitul este un subiect procesual complex, raportat la persoana faptuitorul, are drepturi si obligatii care ii permit o participare activa in procesul penal", continua avocatul.
Pe de alta parte, potrivit art.23 Cod procedura penala, inculpatul este persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala si este parte in procesul penal.
Ioana Stoica precizeaza ca inculpatul este parte in proces pentru ca este subiectul pasiv al actiunii penale, eventual si subiect pasiv al actiunii civile.
Avocatul arata ca un invinuit devine inculpat cand o actiune penala este pusa in miscare printr-un act procedural care poate fi un rechizitoriu, o declaratie orala sau o ordonanta.
Urmarire penala versus actiune penala
Un alt avocat explica in Forumul AvocatNet.ro ca cercetarea penala si urmarirea se pot incepe si desfasura pana la un punct fara cunoasterea faptuitorului, dar punerea in miscare a actiunii penale exclude posibilitatea exercitarii ei in rem (cu privire la fapta).
Urmarirea penala poate incepe in rem, adica doar cu privire la fapta savarsita, nefiind necesara pentru luarea acestei masuri cunoasterea persoanei faptuitorului, fiind suficient ca s-a savarsit o fapta prevazuta de legea penala. In schimb, punerea in miscare a actiunii penale presupune cunoasterea persoanei care a savarsit acea infractiune.
Comentarii articol (9)