MInisterul Administratiei si Internelor a publicat in Monitorul Oficial nr. 430 din 26 iunie Ordinul MAI nr. 157/2012 care stabileste forma si continutul permisului de conducere. Acest act normativ abroga vechiul ordin care reglementa forma, dimensiunile si continutul permisului de conducere, si anume Ordinul MAI nr.1455/2006.
Noul ordin publicat de MAI stabileste ca permisul de conducere, in forma pe care o reglementeaza, va fi pus in circulatie incepand cu 19 ianuarie 2013.
Totusi, vechile permise de conducere raman valabile pana la expirarea perioadei lor de valabilitate, astfel incat conducatorii nu trebuie sa isi schimbe permisele odata cu aparitia celor noi. Ei isi vor pastra vechiul permis, urmand ca in momentul in care acesta expira sa li se elibereze documentul in noul format.
Potrivit noilor prevederi privind forma si continutul permisului de conducere, documentul ar urma sa fie realizat dupa modelul Uniunii Europene de permis de conducere.
In general, continutul permisului este acelasi, doar modul in care elementele sunt aranjate difera putin.
Astfel, dimensiunile noului model de permis vor fi aceleasi ca si pana acum, si anume: latime - 85,60 mm; inaltime - 53,98 mm; grosime - 0,76 mm.
De asemenea, noul permis va avea aceleasi elemente de securitate ca si in prezent, care sa previna falsificarea, printre care se numara: holograma, microscriere, printare curcubeu, elemente vizibile si opace fluorescente, tiparire prismatica si cu grosime variabila.
La fel ca pana acum, permisul va fi confectionat in sistem duplex (fata I si fata II verso) si va avea un cod de bare.
Atat fata I, cat si fata II vor contine aceleasi rubrici ca pana in prezent. Mai exact, fata I va cuprinde urmatoarele date:
1. numele;
2. prenumele;
3. data si locul nasterii;
4. a) data emiterii permisului de conducere;
b) data expirarii permisului de conducere; c) autoritatea emitenta; d) codul numeric personal;
5. numarul permisului de conducere;
6. fotografia titularului;
7. semnatura titularului;
9. categoria (categoriile) de vehicule pe care titularul are dreptul sa o (le) conduca; - cuvintele „Model al Uniunii Europene”, precum si denumirea „Permis de conducere” tradusa in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, care se inscriu cu litere roz, pe fundal.
Fata II va cuprinde un tabel cu rubricile 9-12, care au urmatoarea semnificatie:
9. categoria (categoriile) de vehicule pe care titularul are dreptul sa le conduca;
10. data obtinerii fiecarei categorii: este data obtinerii categoriei prin examen. Aceasta data va fi retranscrisa pe noul permis la toate inlocuirile sau schimbarile ulterioare ale acestuia. Fiecare camp al datei este completat cu doua cifre in urmatoarea ordine: ziua.luna.anul (ZZ.LL.AA);
11. data expirarii fiecarei categorii. Fiecare camp al datei este completat cu doua cifre in urmatoarea ordine: ziua.luna.anul (ZZ.LL.AA);
12. informatii suplimentare/restrictii, sub forma codurilor armonizate ale Uniunii Europene, pentru fiecare categorie, dupa caz. In cazul in care un cod se aplica tuturor categoriilor pentru care a fost eliberat permisul, acesta se poate imprima la rubrica inscriptionata pe orizontala cu acelasi numar (12) din subsolul tabelului;
13. spatiu destinat inscrierii datelor necesare gestionarii permisului;
14. spatiu alocat pentru inscrieri administrative sau legate de siguranta rutiera.
Tot pe fata II vor fi prezente si denumirea explicativa a rubricilor 1-12, dar si codul de bare.
Porti ochelari sau lentile de contact? Informatia apare pe permis
Toate restrictiile medicale, adaptarile obligatorii ale autovehiculelor si aspectele administrative vor fi trecute in rubrica "Restrictii" de pe permisul de conducere.
Astfel, in plus fata de vechea reglementare, noul ordin publicat MAI contine o Anexa care contine toate codurile armonizate ale UE privind diferitele restrictii medicale sau adaptari ale autovehiculele.
Spre exemplu, pe noile permise de conducere vor putea sa apara informatii despre problemele medicale ale conducatorului auto: daca poarta ochelari sau lentile de contact, daca are aparat auditiv sau proteza pentru unul sau mai multe dintre membre.
De asemenea, pe permis vor fi notate toate restrictiile pe care titularul le are la condus, cum ar fi:
- Restrictie la calatoria pe timpul zilei (de exemplu: o ora dupa rasaritul soarelui si o ora inainte de apus)
- Restrictie la calatoria pe o raza de ... km de la locul de resedinta a titularului sau doar in interiorul unui oras, in perimetrul unei zone/regiuni
- Conducere fara pasageri in habitaclul autovehiculului
- Restrictie de utilizare in timpul deplasarii a unei viteze mai mici sau egale cu ... km/h
- Conducere doar atunci cand este insotit de un titular de permis de conducere
- Fara remorca
- Interzicerea conducerii pe autostrada
- Interzicerea consumului de bauturi alcoolice
In imaginile atasate acestui articol puteti vedea exact care sunt diferentele intre vechiul si noul model de permis.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (62)