Ce este fericirea si cum o putem obtine? Biochimistul Matthieu Ricard, ajuns calugar budist, spune ca ne putem antrena mintea in obisnuintele de a ne fi bine, pentru a capata o adevarata seninatate si implinire. O poveste de urmarit.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Cred ca unul dintre efectele globalizarii este faptul ca poti gasi cutii de Coca-Cola pe varful muntelui Everest si un calugar budist in Monterey. Am sosit acum doua zile, din muntii Himalaya, drept raspuns la amabila dumneavoastra invitatie. Asa ca as vrea sa va invit, la randul meu, in muntii Himalaya. si sa va arat locul in care cei care mediteaza, ca mine, si au fost initial biologi moleculari la Institutul Pasteur, si-au gasit calea spre munti. Iata cateva imagini pe care am avut norocul de a le vedea cu ochii mei si de a le fotografia.
Muntele Kailash din estul Tibetului - un loc minunat. Acesta este tara Marlboro (rasete) Acesta este Lacul Turquoise. Un om care mediteaza. Aceasta este cea mai fierbinte zi din an, undeva in estul Tibetului, pe 1 august. in noaptea dinainte, ne-am ridicat tabara, iar prietenii mei tibetani au spus "O sa dormim afara." Iar eu am intrebat "De ce? Avem loc destul in cort." Ei au raspuns "Da, dar e vara".
Acum voi vorbi despre fericire. Fiind francez, trebuie sa mentionez ca sunt multi intelectuali francezi care cred ca fericirea nu e deloc interesanta. (rasete) Tocmai am scris un eseu despre fericire care a starnit controverse. Cineva a scris un articol in care zicea "nu ne obliga sa facem munca asta grea cu fericirea". (rasete) Nu vrem sa fim fericiti. Vrem sa traim cu pasiune. Ne plac suisurile si coborasurile vietii. Ne place sa suferim, pentru ca e asa de bine cand suferinta inceteaza pentru o vreme. Iata ce vad de la balconul chiliei mele din muntii Himalaya.
Are cam doi metri pe trei si sunteti bineveniti oricand. Acum, sa ne intoarcem la fericire sau prosperitate. in primul rand, in ciuda spuselor intelectualilor francezi, se pare ca nimeni nu se trezeste dimineata spunandu-si "Pot sa sufar toata ziua?" Ceea ce inseamna ca, intr-un anume fel, constient sau nu, direct sau indirect, pe termen scurt sau lung, indiferent ce facem, ce speram, ce visam, cumva, totul este legat de o dorinta adanca si profunda de a fi multumiti sau fericiti. Dupa cum spunea Pascal, chiar si cel care isi pune streangul de gat isi doreste ca suferinta sa inceteze - doar ca nu gaseste o alta cale de a o opri.
Apoi, daca analizati literatura, fie ea estica sau vestica, puteti gasi o multime de definitii ale fericirii. Unii oameni spun: cred doar in rememorarea trecutului, in imaginarea viitorului, niciodata in prezent. Altii spun ca fericirea este chiar in momentul de fata, consta in prospetimea clipei. Iar asta l-a facut pe Henri Bergson, filosoful francez, sa spuna: "Toti marii ganditori ai omenirii au tratat foarte vag subiectul fericirii pentru ca fiecare dintre ei sa o defineasca in termenii proprii."
Discursul poate fi urmarit mai jos, cu traducere in limba romana. Atentie, pentru a vizualiza traducerea, trebuie sa porniti videoclipul apasand butonul de play si nu imaginea videoclipului (se pare ca altfel traducerea nu se afiseaza).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (3)