Au avut loc multe revolutii in ultimul secol, dar niciuna nu e poate mai importanta ca revolutia longevitatii. Traim cu 34 de ani mai mult decat strabunicii nostri. Ganditi-va la asta. O intreaga perioada a vietii adulte s-a adaugat sperantei de viata. Si totusi, cultura noastra nu a inteles ce inseamna asta. Percepem viata ca fiind o curba. Asta e metafora folosita. Te nasti, atingi apogeul la varsta mijlocie si decazi in decrepitudine. Varsta e vazuta ca o patologie.Discursul poate fi urmarit mai jos, cu traducere in limba romana. Atentie, pentru a vizualiza traducerea, trebuie sa porniti videoclipul apasand butonul de play si nu imaginea videoclipului (se pare ca altfel traducerea nu se afiseaza).
Dar multi oameni - filosofi, artisti, medici, oameni de stiinta - privesc altfel ceea ce eu numesc „actul III”, ultimele trei decenii din viata. Ei realizeaza ca asta e o etapa importanta de dezvoltare in viata - la fel de diferita de varsta mijlocie precum adolescenta de copilarie. Se intreaba - ar trebui sa ne intrebam cu totii - cum sa folosim acest timp? Cum sa traim cu succes? Care e noua metafora pentru imbatranire?
In ultimul an, am facut cercetari si am scris despre asta. si am realizat ca o metafora mai buna pentru imbatranire e aceea a scarii - evolutia spiritului uman, care ne aduce intelepciune, impacare si autenticitate. Varsta nu e deloc o patologie; e un potential. si ghici ce? Potentialul nu e rezervat doar catorva. Se pare ca majoritatea celor care au peste 50 de ani se simt mai bine, sunt mai putin stresati, mai putin ostili, tematori. Tindem sa vedem mai mult asemanarile decat diferentele. Unele studii chiar sustin ca suntem mai fericiti.
Nu ma asteptam la asta. Am trait multe episoade depresive. Ma apropiam de 40 de ani, si cand ma trezeam de dimineata, primele sase ganduri erau negative. M-am speriat. Dumnezeule, mi-am spus. Voi deveni o baba artagoasa. Dar acum, ca sunt la mijlocul actului III, realizez ca nu am fost niciodata mai fericita. Ma simt foarte bine. si am descoperit ca daca ai ajuns la batranete si nu o mai privesti din exterior, teama dispare. Realizezi ca esti tot tu - poate chiar mai mult. Picasso a spus odata: „E nevoie de mult timp ca sa devii tanar.”
Nu vreau sa creez o imagine romantica batranetii. Nu exista nicio garantie ca va fi o perioada roditoare. Depinde de noroc si de mostenirea genetica. O treime depinde de gene. si nu prea putem sa le schimbam. Dar asta inseamna ca putem influenta 2/3 din reusita noastra in actul III. Vom vorbi despre ce putem face ca sa traim acesti ani suplimentari cu succes si cu folos.
Sa vorbim despre acea scara, care pare o metafora bizara pentru seniori fiindca multi urca cu greu scarile. (Rasete) Inclusiv eu. Dupa cum stiti, intreaga lume e guvernata de o lege universala: entropia, a doua lege a termodinamicii. Entropia inseamna ca intreaga lume se afla intr-o stare de declin si degradare, curba. Dar aceasta lege universala nu se aplica spiritului uman, care continua sa evolueze - scara - ne intregeste, ne face autentici si intelepti.
Iata un exemplu. Aceasta ascensiune poate avea loc in momentul unei solicitari fizice extreme. Cu trei ani in urma, am citit un articol in New York Times. Era despre un om pe nume Neil Selinger - 57 de ani, un avocat pensionat - care s-a alaturat grupului de scriitori de la Sarah Lawrence, unde si-a descoperit talentul de scriitor. Doi ani mai tarziu, a fost diagnosticat cu SLA sau maladia Lou Gehring. E o maladie groaznica, fatala. Distruge corpul, dar mintea ramane intreaga. Iata ce scria Selinger in articol pentru a descrie ce i se intampla. Citez: „Muschii mei deveneau mai slabi, talentul scriitoricesc, mai puternic. imi pierdeam incet glasul, dar castigam o voce interioara. Cresteam in timp ce decadeam. Pe cand pierdeam atat de multe, incepeam sa ma regasesc.” Pentru mine, Neil Selinger e imaginea celui care urca scara in al treilea act.
.... continuarea in videoclipul de mai jos.
Si, daca tot am ajuns aici, AvocatNet.ro va provoaca sa le dati sfaturi celorlalti cititori despre modul in care iti poti petrece viata la orice varsta. Aratati-le ca batranetea e un act natural al vietii si ca nu e deloc o perioada in care trebuie sa stai si sa te uiti pe pereti asteptand sfarsitul. Ajutati-ne sa construim, pentru oamenii care vor ajunge batrani la vremea lor, un soi de decalog al unei vieti decente si implinite.
Ce spuneti? Acceptati provocarea?
Comentarii articol (20)