Ordinul ANAF nr.700/2012 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 356, din 25 mai 2012 si intra la data publicarii.
Actul normativ publicat de ANAF prevede abrogarea Ordinului ANAF nr.1786/2010 care reglementa pana acum procedura de modificare a vectorului fiscal cu privire la TVA si stabileste o noua procedura in acest sens. Totodata, prin acest nou act normativ elaborat se modifica si formularistica utilizata de ANAF in ceea ce priveste modificarea vectorului fiscal cu privire la TVA: pe de-o parte se actualizeaza formulare existente, iar pe de alta parte, se aproba unele noi.
Noua procedura de modificare a vectorului fiscal in privinta TVA este necesara in conditiile in care OUG nr. 125/2011, actul normativ care a modificat Codul fiscal in penultima zi a anului 2011, a dat posibilitatea Fiscului ca, incepand cu 1 ianuarie 2012, sa anuleze din oficiu inregistrarea in scopuri TVA a unei persoane impozabile daca aceasta:
- este declarata inactiva;
- a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului;
- asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, si anume atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent;
- nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de TVA, dar nu este in inactivitate/inactivitate temporara. Aceste prevederi se aplica numai in cazul persoanelor pentru care perioada fiscala este luna sau trimestrul;
- n deconturile de TVA depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/ prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare;
- persoana nu era obligata sa solicite inregistrarea sau nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.
Odata cu introducerea acestor noi situatii in care Fiscul poate modifica din oficiu vectorul fiscal al unui contribuabil in ceea ce priveste TVA, a fost nevoie si de o procedura actualizata care sa reglementeze cum va face ANAF acest lucru.
Astfel, noua procedura stabileste ce pasi va urma Fiscul pentru a anula din oficiu codul de TVA al unui contribuabil in fiecare dintre cazurile mentionate.
Spre exemplu, pentru a anula inregistrarea in scopuri de TVA a unei firme declarate inactive, organele fiscale trebuie sa intocmeasca un referat prin care propun anularea inregistrarii in scopuri de TVA si o Decizie privind anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA.
Referatul si decizia se verifica si se avizeaza de seful compartimentului de specialitate si de conducatorul adjunct al unitatii fiscale si se inainteaza, impreuna cu o copie a deciziei de declarare in inactivitate, spre aprobare, conducatorului unitatii fiscale.
"Data anularii, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA este data declararii ca inactiva a persoanei impozabile, respectiv data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate, potrivit procedurii aplicabile in materie. Cu aceeeasi data se anuleaza si certificatul de
inregistrare in scopuri de TVA", se arata in noua procedura elaborata de ANAF.
Potrivit Ordinului nr. 700/2012, Decizia privind anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA se intocmeste in 2 exemplare, din care un exemplar se comunica contribuabilului, iar al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.
Reglementarile din actul normativ stabilesc ca impotriva deciziei privind anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA, se poate formula contestatie la organul fiscal emitent in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
In cazul contribuabililor declarati inactivi ca urmare a unei erori materiale si pentru care s-a emis decizia de anulare a deciziei de declarare in inactivitate, compartimentul de specialitate intocmeste un referat prin care propune desfiintarea actelor emise ca urmare a declararii inactivitati fiscale si anularea scoaterii din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
Dupa aprobarea referatului de catre conducatorul unitatii fiscale, compartimentul de specialitate desfiinteaza actele intocmite ca urmare a declararii inactivitati fiscale si anuleaza scoaterea din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, contribuabilul pastrându-si calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, inclusiv pe perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate si data comunicarii deciziei de anulare a acesteia.
Compartimentul de specialitate emite un nou certificat de inregistrare in scopuri de TVA, in care se mentine data initiala a inregistrarii in scopuri de TVA din certificatul anterior.
Certificatul astfel emis se comunica persoanei impozabile potrivit art.44 din Codul de procedura fiscala.
Urmariti sectiunea de Legislatie a AvocatNet.ro in zilele urmatoare pentru a putea consulta integral Ordinul ANAF nr. 700/2012.