Proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative in vederea eliminarii cartii de alegator ca document in baza caruia se exercita dreptul de vot a fost lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si stabileste ca, incepand cu anul acesta, exercitarea dreptului de vot in alegeri se va face numai pe baza actului de identitate, aflat in termenul de valabilitate.
Potrivit MAI, prin acest demers se reglementeaza in mod unitar exercitarea dreptului de vot doar pe baza actului de identitate, asa cum este definit in Legea nr. 35/2008, conform careia prin act de identitate se intelege:
- Cartea de identitate;
- Cartea de identitate provizorie;
- Buletinul de identitate;
- Pasaportul simplu (pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate)
- Pasaportul diplomatic sau de serviciu (pentru reprezentantele diplomatice)
- Carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scoli militare).
"Se elimina astfel conditionarea exercitarii dreptului de vot in tara, de catre cetatenii romani, de existenta cartii de alegator, comparativ cu cetatenii romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate si care pot vota si fara carte de alegator", se precizeaza in expunerea de motive.
De asemenea, odata eliminata cartea de alegator, se vor elimina si riscurile de contrafacere a documentului, data fiind existenta unor minime elemente de siguranta.
Tot in expunerea de motive, MAI mentioneaza ca, pentru emiterea si personalizarea cartilor de alegator, eliberate gratuit cetatenilor, s-au cheltuit peste 140.000 lei in anul 2010 si aproape 170.000 lei in anul 2011. "Prin eliminarea cartii de alegator ca document in baza caruia se exercita dreptul de vot, se vor reduce cheltuielile bugetului de stat, aferente achizitionarii materialelor consumabile necesare”.
Mai mult decat atat, potrivit MAI, aproximativ 83% din cetatenii cu drept de vot au carte de alegator, restul de aproape 17% detin doar buletine de identitate, aflate inca in termen de valabilitate. In aceasta situatie, la procedurile electorale din anul 2012 se vor inregistra din nou cazuri in care unii cetateni voteaza pe baza buletinului de identitate, iar ceilalti pe baza cartii de alegator.
Cartea de alegator a fost introdusa in anul 2000, cand "s-a considerat oportun ca exercitarea dreptului de vot sa se faca in baza unui document special emis in acest scop", informeaza MAI in expunerea de motive.
In acest sens, Guvernul a adoptat Hotararea nr. 697/2000 privind cartea de alegator, act normativ ce stabileste: "Cartea de alegator este documentul pe baza caruia cetatenii inscrisi in listele electorale permanente isi executa dreptul de vot". Potrivit prevederilor legale, "pentru cetatenii cu drept de vot, posesori ai buletinului de identitate, cartile de alegator se elibereaza concomitent cu cartile de identitate, in conditiile legii".
In schimb, acelasi act normativ stabileste ca cetatenii romani aflati in strainatate pot vota si fara carte de alegator, ca de altfel si romanii cu domiciliul in strainatate, care pot vota in tara pe baza pasaportului.
Puteti consulta atasat textul integral al proiectului de lege lansat in dezbatere publica de MAI.
Comentarii articol (19)