In luna aprilie 2012, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.553 lei, in crestere cu 10 lei (adica 0,6%) fata de luna martie, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul National de Statistica (INS).
Conform datelor publicate de INS,
cel mai mare salariu s-a inregistrat in intermedieri financiare (4.295 lei), iar cel mai mic in domeniul hotelurilor si restaurantelor, de 853 lei.
In cursul anului, se inregistreaza
fluctuatii ale castigului salarial, ele fiind determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an, se precizeaza in studiul dat publicitatii de INS.
Aprilie 2012 comparativ cu Martie 2012
In luna aprilie 2012,
in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in martie 2012, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime trimestriale si cu ocazia sarbatorilor de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), de negocierile salariale, realizarile de productie ori incasarile mai mari.
Conform INS, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de editare, industria metalurgica.
In ceea ce priveste
scaderile castigului salarial mediu net, acestea au fost cauzate de acordarea in luna martie a primelor ocazionale, sumelor din profitul net si alte fonduri, precum si de nerealizarile de productii ori incasarilor mai mici. Astfel, datele INS arata ca scaderi importante s-au inregistrat in in fabricarea produselor din tutun si in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
Referitor la
sectorul bugetar, salariul mediu net a crescut usor in administratie publica (cu 0,7%) si in sanatate si asistenta sociala (0,5%). In acelasi timp, insa, salariul din invatamant a scazut, cu 1,8%, ca urmare a neplatii cu ora a cadrelor didactice pe durata vacantei scolare.
Comentarii articol (0)