Potrivit datelor INS, cele mai mari valori ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in intermedieri financiare (3577 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (852 lei).
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an, se precizeaza in studiul dat publicitatii de INS.
Ianuarie 2012 comparativ cu Decembrie 2011
Potrivit INS, in luna ianuarie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna decembrie 2011, cand s-au acordat premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfarsitul de an), sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) ori s-au realizat productii si incasari mai mari (functie de contracte).
De asemenea, castigul salarial mediu net din luna ianuarie 2012 a scazut ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (cu 24,3%) si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, telecomunicatii, activitati de editare (intre 20% si 23%).
Totodata, s-au inregistrat scaderi intre 17% si 19% in fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea altor mijloace de transport, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.
Si in sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi, in invatamant (-2,6%) si in sanatate si asistenta sociala (-1,7%).
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).
Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (10,1%) si in activitati de posta si de curier (7,3%), in timp ce in administratie publica cresterea a fost usoara, de 0,2%.
Comparativ cu luna ianuarie a anului 2011, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,0%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a fost de 100,3%, se mai arata in studiul INS.
Comentarii articol (0)