Tot mai des, pe ecrane se deruleaza imagini din santiere de constructii unde se produc evenimente/ accidente de munca soldate cu victime, din cauza nerespectarii legislatiei privind securitatea si sanatatea in munca.
Se prabusesc peste lucratori, maluri ale unor santuri adanci, deoarece malurile nu sunt sustinute corespunzator si/ sau pamantul nu a fost indepartat la minim 1 m de buza santului.
Se prabusesc ziduri de beton peste lucratori, deoarece demolarea este facuta haotic, fara un plan strict, precis si fara luarea celor mai elementare masuri pentru protejarea sanatatii si securitatii lucratorilor.
Se prabusesc macarale peste imobile si/ sau peste masini, cad oameni de pe platformele macaralelor turn, deoarece nu sunt respectate reguli minime de protectie a lucratorilor si a persoanelor din jur, nu sunt ingradite si semnalizate corespunzator zonele periculoase din imediata apropiere a echipamentelor tehnice de lucru.
Exemplele pot continua. In afara transmiterii stirii ca pe ceva senzational, nu se aminteste nimic in reportaje, despre prevederile legislative, despre obligatiile angajatorilor si despre responsabilitatea celor investiti prin lege sa ia masurile de prevenire si protectie care se impun. Se merge, probabil, pe ideea ca legislatia trebuie cunoscuta de catre toata suflarea omeneasca, care are legatura cu munca. Evenimentele contrazic de prea multe ori aceasta idee.
Astazi, incerc sa aduc in atentie o responsabilitate, cea de coordonator de securitate si sanatate pe santiere temporare si mobile, de care angajatorii uita, nu o cunosc sau o ignora total, mergand pe mai vechea idee paguboasa la romani – lasa ca merge si asa, nu o sa mi se intample tocmai mie.
Regulamentul pentru formarea specifica de coordonator de securitate si sanatate pe durata elaborarii proiectului si/sau a realizatii lucrarilor pentru santiere temporare sau mobile
Prin HG nr. 300/ 02.03.2006, publicata in MO nr. 252/ 21.03.2006 au fost transpuse in legislatia nationala a Romaniei, prevederile Directivei nr. 92/ 57/ CEE privind Cerintele minime de securitate si sanatate pe santierele temporare si mobile, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 245/ 1992. Aceste prevederi legislative au intrat in vigoare la data de 01.01.2007.
Se considera santier temporar sau mobil, orice santier in care se desfasoara lucrari de constructii sau de inginerie civila (anexa 1 la HG nr. 300/ 2006). Sunt mentionate lucrari de constructii, amenajeri sau instalatii, renovari, reparatii, modernizari, reabilitari, extinderi, etc.
Sunt considerate lucrari care implica riscuri specifice pentru securitatea si sanatatea lucratorilor (anexa 2 la HG nr. 300/ 2006), lucrarile care expun angajatii la riscul alunecarilor de teren, caderii de la inaltime, substantelor chimice periculoase, datorate lucrului in apropierea liniilor de inalta tensiune, lucrului cu aer comprimat, explozibili, etc.
Beneficiarii si/ sau managerii de proiect au obligatia sa desemneze prin decizie interna un coordonator in materie de securitate si sanatate in munca pe durata elaborarii proiectului si/ sau pe durata realizarii lucrarii.
Prin Ordinul MMSSF nr. 242/ 23.03.2007 s-a aprobat Regulamentul privind formarea specifica de coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata elaborarii proiectului si/ sau a realizarii lucrarii pentru santiere temporare ori mobile.
Regulamentul stabileste conditiile de participare la programele de formare a coordonatorilor, prin parcurgerea unui curs cu caracter teoretic si aplicativ, organizat de catre furnizori de formare autorizati de catre MMSSF si MEC.
Se stabilesc specializarile pe care trebuie sa le aiba persoanele care pot indeplini functia de coordonator de securitate si sanatate in munca, nivelul de studii, obligatia ca acestia sa fi urmat anterior un curs de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, la nivel de baza (pentru persoane cu studii medii), respectiv nivel de baza superior (pentru persoanele cu studii superioare).
Coordonatorii care au absolvit cursuri de formare de nivel de baza pot desfasura activitatea pentru elaborarea proiectelor si/ sau pe santiere aferente acestora, cu maxim 500 mp suprafata construita desfasurata. Daca persoana are doar studii medii (tehnician), acesta poate fi angajat drept coordonator de securitate si sanatate in munca, numai pe parcursul realizarii lucrarii.
Coordonatorii care au absolvit cursuri de formare de nivel superior pot desfasura activitatea pentru oricare proiecte si/ sau pe santierele aferente.
Pana la data de 01.09.2007 functia de coordonator poate fi ocupata de orice persoana fizica sau juridica, care indeplineste conditiile prevazute de Normele metodologice de aplicare a legii securitatii si sanatatii in munca, aprobate prin HG nr.1425/ 2006, art. 47 -51, corespunzatoare nivelului mediu sau superior de pregatire si cu experienta in activitatea de constructii.
Prin HG nr. 601/ 13.06.2007 publicata in MO nr. 470/ 12.07.2007, la punctul III s-au adus modificari si completari la HG nr. 300/ 2006, instituindu-se obligativitatea ca inca din faza de conceptie, studiu si elaborare proiect, managerul de proiect, proiectantul si beneficiarul sa ia in considerare principiile de prevenire in materie de securitate si sanatate prevazute de Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006 art. 7 al.(3) lit.a-i